Reklame


Zoran Kalezić, proslavljeni srpski pevač crnogorskog porekla, u četvrtak je i zvanično postao Amerikanac, nakon što je pred državnom komisijom te zemlje položio ispit za dobijanje američkog državljanstva. Osim toga, Kalezić, koji već godinama živi i radi u SAD, uzeo je i srednje ime Louis, kako se zvao njegov dede, koji je u toj zemlji radio i preminuo pre 45 godina. Kalezić je ekskluzivno za “Alo!” otkrio da je posle 11 godina života u SAD dobio američke isprave.

Kod spomenika svog pokojnog dede
Kod spomenika svog pokojnog dede | Foto: Porodični album
 - Pre 11 godina došao sam u Ameriku i imao sam radnu vizu kao umetnik. Plaćao sam uredno sve poreze, a kasnije sam preko svog advokata podneo gomilu papira kao da sam haški osuđenik (smeh). Kada sam dobio zelenu kartu, pred njihovom komisijom sam održao koncert na kojem sam, pored mojih hitova i narodnih pesama iz cele Jugoslavije, pevao i ruske, italijanske i američke pesme. Platio sam tada orkestar jer nisam hteo da me neko sponzoriše. Komisija mi je tada čestitala, ali moj engleski tada nije bio dobar jer sam učio ruski jezik, pa sam morao na popravni - priča Kalezić, kojem je u savladavanju gramatike engleskog jezika pomogla i ćerka Aleksandra.

Legendarni pevač je pre nekoliko dana u Čikagu, u kojem mu živi i sin Filip, ponovo izašao na ispit, na kojem je polagao usmeni i pismeni deo iz engleskog jezika, ali i odgovarao na druga pitanja komisije, koja je utvrdila da mu je biografija bez mrlje.
Louisov Američki san
Louisov Američki san | Foto: Porodični album
 U Americi dobio i status istaknutog umetnika!

Pored američkog državljanstva, Zoran Kalezić je dobio i status istaknutog umetnika jer je to bio i na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ali i sada.
Kalezić, koji će imati i američku penziju, naglašava da je ponosan i srećan što je svrstan u red američkih umetnika, poput Reja Čarlsa, Toma Džonsa i drugih, čije je pesme pevao kao dečak, ali i ističe da pasoš neće biti prepreka na njegovom putu Amerika - Beograd - Podgorica.
- Ljude delim na dobre i loše i željno čekam moj koncert na proleće u Beogradu, u Domu sindikata - poručuje Kalezić iz daleke Amerike.
- Pitali su me i da li sam bio član Komunističke partije Jugoslavije, ali sam im rekao da sam odbijen jer sam imao dugu kosu i pevao američku i italijansku muziku, što je tada kod nas smatrano neprijateljskim. Njima je bilo čudno i što sam izdao 60 ploča i prodao ih u višemilionskim tiražima, više nego što je tadašnja Jugoslavija imala stanovnika, a da se za autorska prava kod nas ne dobije ni 100 evra godišnje - kaže Kalezić, koji se godinama borio protiv šunda u našoj narodnoj muzici, a pored čijeg imena će sada stajati i ime Louis, koje su njegovom dedi dali Amerikanci kada je migrirao u SAD.
- U pasošu sam dodao ime Louis po mom pokojnom dedi Lazaru, koji je umro 1967. u Americi, a kojeg su ovde zvali Louis. Deda je bio solunski borac, a u Ameriku je otišao da kopa rudnike. Njegov lik sam formirao u pričama, a grob sam tražio godinama, još od 1973, kada sam prvi put došao u SAD. Kasnije sam platio advokate, išao od groblja do groblja i na kraju ga našao u gradiću Hazleton, u državi Pensilvaniji, na srpsko-crnogorskom groblju. Našao sam njegovo ime i u crkvenim knjigama, a otkrio sam da je ovde pomagao našem narodu - kaže Kalezić, kom je deda ostavio vredno imanje u Crnoj Gori.  

0 коментара:

Постави коментар