Reklame


Ako su problemi počeli da se rešavaju tek posle oružane pobune, poruka Beogradu je - mirnim putem se ništa neće postići, kaže Halimi

Riza Halimi, protest, rušenje spomenika, spomenik OVPBM, Preševo
Albanci protestovali zbog rušenja spomenika

PREŠEVO - Pretnje!

Riza Halimi, lider Pokreta za demokratsko delovanje i poslanik u Skupštini Srbiji, pozvao je Albance s juga Srbije na rat posle protesta koji je održan juče u centru Preševa zbog uklanjanja spomenika OVPBM.

- Zbog nagomilanih problema veliko je nezadovoljstvo u svakom smislu, ekonomskom, političkom i socijalnom. Sada smo u mnogo težoj situaciji nego ranije. Ako su problemi počeli da se rešavaju tek posle oružane pobune, poruka vlastima u Beogradu je - mirnim putem se ništa neće postići - rekao je Halimi.


On je rekao da problemi između vlasti u Beogradu i Albanaca na jugu Srbije nastaju zbog toga što Vlada sve odluke o sudbini Albanaca donosi bez njih.

- Jesmo li mi kolonijalna gubernija pa neko iz Beograda mora da odlučuje o nama, kao da nema nikog sposobnog u Preševu, Bujanovcu i Medveđi - dodao je Halimi.

Više hiljada Albanaca iz Preševa i okoline okupilo se juče u podne na centralnom gradskom trgu, na mestu sa kojeg je u nedelju uklonjen spomenik poginulim pripadnicima OVPMB. Na mestu uklonjenog spomenika nalazi se improvizovan prostor ograđen trakom za odlaganje cveća, gde su građani tokom jutra polagali vence i čekali. U prisustvu predstavnika lokalnih partija, s predsednikom opštine Ragmijem Mustafom i poslanikom Rizom Halimijem na čelu, dve Albanke su pročitale deklaraciju (vidi okvir) usvojenu na sastanku svih predstavnika lokalne vlasti povodom situacije nastale posle uklanjanja spomenika.
Riza HalimiRiza Halimi


Održan i „kontramiting“

Zanimljivo je da se u trenutku završetka čitanja deklaracije dogodio „kontramiting“. 

Okupljenim Albancima preko megafona se obratila Drita Osmani u ime rođaka poginulih Albanaca i nevladinih organizacija. Ona je optužila lokalnu vlast da spomenik koristi u dnevnopolitičke svrhe i da ne vodi računa o svom narodu. Dodala je da zbog sveopšteg nezadovoljstva država Srbija treba da prekine diskriminaciju odvažnijeg življa i podrži ga u ostvarivanju svojih prava koja zaslužuju kao državljani Srbije.
Na Kosovu oskrnavili 140 srpskih grobova

Širom Kosova i Metohije u poslednjih nedelju dana porušeno je čak više od 140 srpskih nadgrobnih spomenika. Najpre je pre nekoliko dana na groblju u Kosovu Polju uništeno 57, a u nedelju na gornjem groblju u selu Klokot još 27 nadgrobnih spomenika. Na pravoslavnom groblju u selu Prilužje u opštini Vučitrn preksinoć je pre ponoći minirana najveća gro­b­nica, koja pripada porodici Anđelković. Uništeni su spomenici i u Prizrenu, selu Plemetina,  i u Miloševu zapaljena je kapela i uništeno nekoliko grobova.

(R. K.)

Šta piše u deklaraciji Albanci traže vraćanje spomenika

♦ prestanak retorike pretnji Vlade Srbije prema Albancima
♦ vraćanje spomenika
♦ uklanjanje spomenika srpskim policajcima u Lučanima
♦ povlačenje vojnih specijalaca iz Preševske doline
♦ pregovori s Beogradom uz posredovanje međunarodne zajednice
♦ prestanak progona bivših pripadnika OVPB
M

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.