Reklame


Danas se navršava dve decenije od smrti hrabrog Trebinjca Srđana Aleksića koji je izgubio život zato što je branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića.
Srđan Aleksić bi danas imao 46 godina
Aleksić je bio amaterski glumac i juniorski prlivački prvak.

Srđanov otac Rade Aleksić smatra da delo njegovog sina ne može nazvati hrabrošću, jer tvrdi da bi se u "datom trenutku isto poneo svako ko ima ljudskosti u sebi".
 
Prisećajući se kako su se tih dana nad Trebinjem navlačili tmurni oblaci koji su najavljivali užas, Rade Aleksić je ispričao:

- Bilo je to 21. januara 1993. godine, kada me poznanica pozvala i rekla da je Srđan u nesvesti i da su ga prevezli u bolnicu. Dva momka koja su ga dovezli rekli su mi šta je bilo. Četvorica srpskih vojnika hteli su ubiti Alena Glavovića, a Srđan se umešao. Alen je, preplašen, pobegao, a Srđan je ostao na zemlji, gde je od siline udaraca pao u komu. Sedam dana se borio za život. Umro je 27. januara, na Savindan. Imao je samo 26 godina.

Aleksić je uveren da postoji simbolika u datumu smrti njegovog sina.

- Sveti Sava je pripovedao toleranciju, strpljenje, ljubav i bratstvo, odnosno sve ono što krasi čoveka. Sada imam sećanje i ponos na svog sina Srđana i njegovo delo - kaže Rade i sa setom dodaje da bi njegov sin danas imao 46 godina, a on unuke s kojim bi se igrao i radovao.

Rade Aleksić kaže da "nije njegovo da sudi" i dodao da su to učinile institucije onima koji su usmrtili Srđana - jedan od četvorice napadača je poginuo u ratu, a ostala trojica su dobili zatvorske kazne od dve godine i četiri meseca.

- Ja ne mogu oprostiti. To bi bilo apsurdno. Ali, nemam ni neke zlobe u sebi, niti njima želim zlo. Neka sve ide svojim tokom. Ja se nadam, ako imaju imalo ljudskosti u sebi, da ih grize savest - naveo je Aleksić.

Dodaje kako često razgovara sa Alenom Glavovićem koji njegovom sinu duguje život. Glavović danas živi u Švedskoj, ali nije zaboravio oca njegovog spasitelja. Svake godine ga obilazi i zajedno odlaze na Srđanov grob, a kada pomiluje Alenovu decu, ima osećaj kao da je pomilovao svog sina.

U Trebinju danas jedan sportski centar nosi ime "Srđan Aleksić", kao i memorijalni plivački miting. Govorilo se o izgradnji spomenika, ali to se do danas nije ostvarilo.

Mnogi gradovi, poput Sarajeva, Tuzle, Prijedora i Novog Sada, imaju ulicu koja nosi ime hrabrog Trebinjca. Uskoro će, otkriva Rade, i jedna ulica u Podgorici nositi ime njegovog sina.

Poznati režiser Srdan Golubović, nadahnut herojskim činom Srdjana Aleksića, snimio je film "Krugovi", čija je premijera upriličena na Sandens festivalu u SAD. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.