Reklame


Udruženje Majke enklava Srebrenica i Žepa uputilo otvorena pisma predsedavajućem GS UN Vuku Jeremiću i njegovoj majci Seni zbog pesme "Marš na Drinu", u kome Jeremića optužuju da je iskompleksiran zbog svog muslimanskog porekla!

Ni kriv ni dužan: Jeremić na meti kritika
Jeremić na meti napada najniže vrste
Podsetimo, pomenuta pesma izvedena je, između ostalih, u velikoj sali Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, prilikom proslave Srpske nove godine i predstavljanja Srbije. Iako su članovi hora VIva voks izveli nekoliko pesama, "prašina" se podigla jedino oko "Marša na drinu".
Poslednja reakcija je otvoreno pismo udruženja Majke Srebrenice i Žepe, koje su Vuku Jeremiću i njegovoj majci Seni napisali "da su žrtave genocida u Srebrenici ubijene mučki upravo uz zvuke 'Marša na Drinu'".
"Ogorčeni smo da vi, gospodine Vuče, kao sin majke Sene i unuk Sadete i Šerifa, u sedištu najveće svetske organizacije propagirate srpski fašizam tako što dovodite hor i orkestar koji izvodi srpsku koračnicu uz koju se, još od Prvog svetskog rata, proliva muslimanska krv sa ove strane Drine. Kompleks koji vi imate zato što ste poreklom musliman, i zbog kog želite biti veći Srbin od patrijarha, nemojte lečiti preko naših mrtvih koje su vaši sunarodnici Srbi pobili samo za to što su bili muslimani. Nemojte nama, preživelim žrtvama genocida u Srebrenici, nanositi dodatnu bol“, napisale su majke Srebrenice, a prenosi agencija Anadolija.
Udruženje je Jeremića podsetilo da je Srbija, presudom Međunarodnog suda pravde, proglašena odgovornom za nesprečavanje genocida, a Vojska i Policija entiteta Republike Srpske za direktno izvršavanje genocida nad nedužnim bošnjačkim narodom.
"Još od 1914. godine 'Marš na Drinu' je simbol smrti za Bošnjake Podrinja, a za srpske radikale s obe strane Drine je omiljena pesma. Ujedinjene nacije, čijom Generalnom skupštinom predsedavate, uputile su izvinjenje zbog izvođenja 'Marša na Drinu' pojašnjavajući kako su 'UN svesne da su neki ljudi povređeni izvedbom srpske ratne pesme'", takođe se navodi u saopštenju.
Majke Srebrenice u pismu pitaju Jeremića da li je on svestan da je povredio Bošnjake time što je "Marš na Drinu" doveo u UN.

 
A šta su napisale Vukovoj majci Seni:
Majke Srebrenice takođe su uputile i pismo majci Vuka Jeremića, Seni Jeremić, kojoj su poručili da je njen sin dirao u još sveže rane majki, sestara, supruga i kćerki koje su u genocidu u Srebrenici ostale bez najmilijih.
"Verovatno ste se odgajajući decu, ili gledajući kako to drugi rade, upoznali sa situacijom kada se jedna majka žali drugoj, zbog zijana i lopovluka dece. Ovo pismo je upravo takva jedna žalba, samo što se vama ne žali jedna ili dvje majke iz komšiluka, nego nas nekoliko hiljada, koje smo uvređene i ponižene postupkom vašeg sina.
Majke Srebrenice
"Majke Srebrenice" napale Jeremića
Poštovana gospođo, treba da znate da se vaš sin pre nekoliko dana igrao sa smrću naše dece. Kamo sreće da su se igrali kao ostala deca u svetu, no to nisu ni mogli, jer hiljade naše dece je mrtvo, a vaš sin se poigrao s njihovom smrću. Drago nam je što je vaše dete uspelo postati značajna figura najveće organizacije koja se bavi zaštitom humanosti i prava ljudi.
Sve mi, majke ovog sveta, dok smo odgajale decu samo smo im htele najbolje u životu i htele smo ih izvesti na pravi put, put na kojem se poštuje pravda i humanost. Našu decu su ubili na tom putu, a njihove kosti i danas tražimo, a vaš sin je postao značajna figura u organizaciji koja je nemo posmatrala i odobravala smrt naše dece. To je bilo pre 17 godina, ali naše rane su friške i nikada neće zaceliti, barem to vi trebate znati, jer ste i sami majka", stoji u pismu Udruženja.
"Možete li zamisliti da neko ubije vašeg Vuka, pa da više od 15 godina nakon tog ubistva pitate gde su mu kosti da ih možete dostojno pokopati? Verujemo da na trenutak možete zamisliti tu situaciju. Ne želimo da nas pogrešno razumete, ne želimo smrt vašem detetu ili bilo kom čoveku na planeti. Želimo da znate da je vaše dete, pre nekoliko dana dovođenjem hora koji je intonirao kompoziciju 'Marš na Drinu' u UN-u, diralo u naše friške rane i igralo se smrću naše dece.
Mnogi kažu da je kompozicija nastala u kontekstu Prvog svjetskog rata, no ta kompozicija za nas nije ništa drugo nego muzika uz koju su orgijali Srbi dok su ubijali, silovali, proterivali, pljačkali i palili. Gospođo Jeremić, uz Marš na Drinu vaš sin je ispijao čase vina u svečanoj atmosferi, a naša su deca slušajući tu kompoziciju molila za život i tražila razloge da ostanu na ovom svetu samo još neki momenat. Nadamo se da nas razumete, kao majka majku.
Nemojte biti ljuti zbog ovoga pisma, budite srećni. Jer, nas je hiljade majki koje bi dale sve na svetu da nam se druga majka požali na sina. Naružite ga i neka vam je živ i zdrav", napisale su majke Srebrenice majci Vuka Jeremića.

0 коментара:

Постави коментар