Reklame


Direktor instituta Mira-Andrijake i profesor arheologije sa univerziteta „Akdeni“ Nevzat Dževik rekao je da više dva miliona crkava u svetu nosi ime svetog Nikole, ali da se njegova najstarija i najoriginalnija crkva nalazi u Demreu

Turska, Sveti Nikola,  Ankara
ANKARA - Brinu o svecu!
Turski arheolozi pozivaju Vatikan da vrati mošti Svetog Nikole, koje su 1087. godine prokrijumčarene i pokopane u Italiji. Oni tvrde da bi posmrtni ostaci hrišćanskog sveca trebalo da budu sahranjeni u gradu Demre, koji se nekad zvao Mira, u južnoj turskoj pokrajini Antaliji, jer je on tamo živeo i umro.

Direktor instituta Mira-Andrijake i profesor arheologije sa univerziteta „Akdeni“ Nevzat Dževik rekao je da više dva miliona crkava u svetu nosi ime svetog Nikole, ali da se njegova najstarija i najoriginalnija crkva nalazi u Demreu.

- U njegovoj crkvi nalazi se i kapela u kojoj je tražio da bude sahranjen, a ne u Italiji. Prema tome, potrebno je da se ispoštuje ono što je tražio, odnosno da se sahrani tamo gde je i rođen. Uzeti njegove posmrtne ostatke i premestiti ih na drugo mesto bilo je pogrešno. Možda Vatikan neće dozvoliti povratak njegovih kostiju, ali mi njegove kosti nismo dali nego su silom i protiv volje naroda odnesene u Italiju - rekao je Dževik.

Inače, nakon što je umro 343. godine, Sveti Nikola je sahranjen u Miri. Arapske snage, koje su okupirale Miru u XI veku, ekshumirale su njegove mošti i prenele ih u italijansku luku Bari, gde se i danas nalazi njegov grob.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.