Reklame


Od estradnih umetnika koji su podneli zahtev za dobijanje nacionalnih penzija, na listi potencijalnih dobitnika ostalo je samo troje: Zorica Brunclik, Predrag Živković Tozovac i Mulutin Popović Zahar.
Kako „Blic“ saznaje, juče je došlo do ozbiljnog sporenja između članova komisije za dodelu penzija da li pomenuti estradnjaci uopšte zaslužuju priznaje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.
 
Upravo zbog toga juče nije napravljena konačna lista dobitnika penzija za ovu godinu već je odluka o tome odložena za 8. januar.
 
Sagovornici „Blica“ ističu da postoji velika verovatnoća da ni Tozovac, ni Zahar ni Brunclikova ne budu među penzionerima koji će do kraj života dobijati apanažu od države. S druge strane, postoji ogroman pritisak na komisiju da im dodeli penzije.


Olivera vikala na ministra kulture
Koliko su nacionalne penzije intrigantne govori i to što je, prema saznanjima „Blica“, pre nekoliko dana proslavljena glumica i pevačica Olivera Katarina, nezadovoljna činjenicom da neće dobiti penziju, oštro verbalno napala ministra kulture Bratislava Petkovića. Ona juče nije želela da kaže šta je tačno rekla ministru:
"Samo mogu da kažem da sam u karijeri snimila 30 filmova, više od Merilin Monro. Odluke komisije za dodelu nacionalnih penzija ne želim da komentarišem".
- Među 40 preostalih kandidata za nacionalnu penziju nema nijednog interpretatora lakih nota. Nijedan roker, narodnjak ili pop pevač neće biti nagrađen od države za doprinos srpskoj kulturi, iako je na komisiju vršen neviđen pritisak u vezi sa nekoliko imena. Vlada će 8. janura kazati za koliko penzija ima para u budžetu i tada će komisija predati spisak od 36 ili 40 imena koja će od države dobiti doživotnu mesečnu apanažu - kazao je za „Blic“ jedan od članova komisije koja odlučuje o dodeli nacionalnih penzija.

On tvrdi da je smo jedan kompozitor i interpretator na širem spisku kandidata, i to samo u slučaju ako Vlada odobri dodatni broj penzija, u šta je zbog stanja u kojem se nalazi republički budžet, teško poverovati. Naravno, reč je o Tozovcu.
 
Uzavrele strasti i nervozu oko dodele nacionalnih penzija pokušavao je juče da umiri predsednik komisije Miodrag Radovanović Mrgud koji tvrdi da komisija ima pravila po kojima donosi odluku o potencijalnim dobitnicima nacionalnih priznanja i da će javnost 8. januara biti zadovoljna.

- Važno je da zbog pritisaka sa različitih strana i mnogobrojnih ličnih nezadovoljstava kandidata ne promenimo utvrđene kriterijume za dodelu nacionalnih penzija. Može Olivera Katarina da se ljuti koliko hoće, i ona i bilo ko drugi. Penziju će dobiti umetnici koji su zadužili našu kulturu - kaže Radovanović.

0 коментара:

Постави коментар