Reklame


Naseljiva zona predstavlja orbitalni prostor koji nije ni previše hladan ni previše topao – što potencijalno dozvoljava postojanje tečnosti na površini a samim tim i života


Naučnici su otkrili naseljivu planetu koja orbitira oko svog sunca i koja je vidljiva golim okom sa Zemlje.

Ova naseljiva planeta udaljena je od nas 12 svetlosnih godina i od Zemlje je veća dva do šest puta. Naučnici misle da ova planeta kruži oko Tau Cetija, zvezde identične našem Suncu.
Planeta je samo jedna od 5 koje orbitiraju oko Tau Cetija i nalazi se unutar „naseljive zone“ zvezde a procenjuje se da je njena masa pet puta veća od Zemljine.
Naseljiva zona predstavlja orbitalni prostor koji nije ni previše hladan ni previše topao – što potencijalno dozvoljava postojanje tečnosti na površini a samim tim i života.
Većina do sada otkrivenih planeta je imala izuzetno velike mase a Tau Ceti planetarna porodica nalazi se među solarnim sistemima sa najmanjom masom do sada detektovanom.
„Tau Ceti je jedan od naših najbližih kosmičkih suseda i toliko je svetao da ćemo u bliskoj budućnosti biti u stanju da izučavamo atmosfere ovih planeta“, izjavio je dr Džejms Dženkins sa Univerziteta Hertfordšir.


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.