Reklame


Franjo Tuđman, pokojni predsednik Hrvatske i vođa HDZ-a, kog je samo smrt spasla suđenja pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj, mogao bi uskoro biti upisan među svetitelje Rimokatoličke crkve!

Biskup Ante Ivas
Biskup Ante Ivas Tuđmana nazvao "Franjom Velikim" | Foto: Biskupija Šibenska
Biskup šibenski Ante Ivas već je Tuđmanu dao i svetiteljsko ime, nazvavši ga "Velikim Franjom Hrvatskim". Ovakvu izjavu Ivas je dao na skupu povodom 13. godišnjice Tuđmanove smrti, koja je obeležena u organizaciji Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Zavoda za povijesne znanosti HAZU.
Podršku ovom skupu dao je i aktuelni predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je u pismu poručio da je Tuđman "u ključnim trenucima imao najvažniju ulogu u stvaranju hrvatske države".
Franjo Tuđman
Franjo Tuđman, od krvoloka do svetitelja | Foto: Reuters

'Tuđman je bio vizionar, potpuno zaokupljen velikom slikom zbog koje je propuštao detalje. U toj je slici Hrvatsku vidio u zajednici evropskih država kao zemlju koja će očuvati svoj identitet i svoje posebnosti' - rekao je Miomir Žužul, bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske koji je kao "najznačajniju Tuđmanovu odluku" istakao onu o "angažovanju američkih generala za organizaciju Hrvatske vojske uoči akcija Bljesak i Oluja".
Franjo Tuđman
Druže li se i tamo gde su sad?: Papa Ivan Pavle Drugi i Tuđman | Foto: Reuters
Franjo Tuđman (14.5. 1922. - 10.12. 1999.) je u svojoj gotovo 60 godina dugoj vojno-političkoj karijeri prešao put od partizanskog komesara i najmlađeg generala JNA, preko predsednika Sportskog društva "Partizan" u Beogradu, do hrvatskog domoljuba i prvog predsednika nezavisne Hrvatske.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.