Reklame


Zločini bez kazne, zemaljske. Da li će božija kazna
PRIŠTINA - Slavlje za zločinca.
Nije u Prištini bilo neizvesnosti ni za tren! Još dok haški sudije nisu ni obukli toge i stavili perike, u centru grada se - slavilo!
- Ramuši, Ramuši - vikala su šestogodišnja deca, dok su okolo, malo starije devojčice plakale i vrištale od sreće. A kad je sudija pročitao ono što su svi već znali - grad je eksplodirao! Kao po komandi krenula je paljba sa svih strana, sa solitera, iz pravca okolnih naselja, iz prolaza, sa ulica.
Nekoliko minuta grad je bukvalno podrhtavao od detonacija. Negde u blizini radili su i krupniji kalibri.
- Ramuši, Ramuši, slobodan je naš Ramuši - urlali su borci UČK na trgu kraj spomenika Skenderbegu.
Nekolicina najžešćih odmah su pozvali reportera Kurira da ih fotografiše, ne znajući ko je sa druge strane fotoaparata.
Kosovo je slobodno! Od danas su svi Albanci slobodni! Od danas nam niko ništa ne može. Srbi su krivi za sve - rekao nam je jedan od njih na lošem engleskom.
- Prokleti Srbi! - procedio je saborac iza leđa. - Da ga nisu oslobodili, pušku bih u ruke da se borim za njega - pričao je treći.
Nekoliko minuta kasnije, dok se paljba stišavala, a na trg pristizale grupe ogrnute albanskim zastavama krenula je pesma: "Pevaju o Ramušu, o Ademu Jašariju, o našoj borbi, o UČK i krvi koju smo prolivali - Srbima...", grohotom se smejao jedan u kolu.
Dvojica pod belim albanskim kapama zaigrali su šotu. - Slobodan je naš Ramuši. Heroj naš - podvikivali su.Onda se trgom u trenu prolomilo sa svih strana: "UČK, UČK, UČK".
Iz uličica i prolaza pokuljala su kola sa Ramušem na haubi, na krovu, na zadnjem staklu, na vratima:- Da ga nisu oslobodili ne znam šta bih... - još su plakale neke devojčice ne trgu, u belim majicama sa likom Haradinaja. 
Odnekud su se pojavili mladići u crvenim majicama sa slikom Haradinaja i porukom - dobro došao nazad. 
Drugi su nosili bele majice - ''čistog obraza napred''.
Crno kolo vilo se nasred Prištine!

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.