Reklame

Neke države traže da se Srbiji pošalje pozitivan signal na decembarskom samitu Evropske unije. Integrisano upravljanje prelazima moglo bi da nam odškrine vrata EU

 Evropski ministri naredni sastanak imaće u decembru, Srbija jedna od tema
Evropski ministri naredni sastanak imaće u decembru, Srbija jedna od tema
INTENZITET razgovora između Ivice Dačića i Hašima Tačija ponovo je vratio nadu da bi Srbija mogla da očekuje povoljnu odluku šefova država ili vlada na decembarskom samitu EU. Dijalog, koji je bio u zastoju zbog izbora u Srbiji, udaljio je datum za početak pretprijemnih pregovora za neodređeni period unapred. Sada stižu signali koji vraćaju optimizam.
- Nastavak dijaloga, naročito na ovaj način, evropski lideri će svakako uzeti u obzir na svom sastanku 10. decembra - tvrdi naš izvor iz administrativnog vrha Evropskog saveta.


Direktni kontakti premijera Srbije i Kosova kod Ketrin Ešton, bez mnogo ustručavanja da se pravac dijaloga usmeri i ka konačnom rešenju, sve su u Briselu, očigledno, prijatno iznenadili.
DENIO: NAPREDAK ĆE BITI NAGRAĐENEVROPSKI savet znaće da nagradi Srbiju ukoliko u narednim sedmicama bude postignut napredak u dijalogu s Prištinom - rekao je ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio. Na pitanje kakve su šanse da Srbija 10. decembra od Evropskog saveta dobije uslovni datum za početak pregovora s EU, Denio je odgovorio da, prema njegovim saznanjima, ne postoji takva vrsta odluke koja se formuliše kao uslovni datum. Komentarišući mogućnost da se Francuska založi za to da Srbija od EU dobije 10. decembra uslovni datum za početak pregovora, Denio je podsetio na to da je zvanični Pariz pozdravio obnovu dijaloga Beograda i Prištine kao i to što se sada vodi na političkom nivou.
Dačić i Tači su, čak, otišli i dalje od onoga što se od njih očekivalo. Zbog toga se nekoliko evropskih zemalja već okupilo oko inicijative da bi Beogradu, zbog svega, na decembarskom samitu trebalo poslati jasan pozitivni signal. S obzirom na to da je do sastanka lidera ostalo mesec dana, još je rano da se predviđa šta bi moglo da stoji u ovom „paketu podrške“. Čeka se, između ostalog, i na konkretni razvoj situacije na terenu.
Naši izvori ističu da bi Beograd, za dobijanje „zelenog svetla“ za početak pregovaranja, trebalo da ispuni bar četiri uslova. To su „vidljivi znaci posvećenosti normalizaciji odnosa s Prištinom“, postizanje dogovora oko energetike i telekomunikacija i zaživljavanje prvih mešovitih timova na administrativnim prelazima.
Srbija je, praktično, napravila pomak na sva četiri polja. Sastanci dvojice premijera govore o nameri normalizacije, ekspertski timovi krenuli su u dogovor o struji i telefonima, dok je premijer Dačić posle prošlonedeljnog susreta s Tačijem najavio da će na dva od šest prelaza do zasedanja Evropskog saveta biti uspostavljena zajednička kontrola.
Iako se proces približavanja zahuktava, vreme do decembra je, s druge strane, kratko da bi moglo da se očekuje da se završi čitava procedura kojom bi Srbija sa sigurnošću saznala kada će započeti pretprijemne pregovore. Jer, neophodno je, između ostalog, da Evropska komisija to u međuvremenu preporuči šefovima država ili vlada, kao što je istaknuto u poslednjem izveštaju o napretku.
Ukoliko započne program integrisanog upravljanja prelazima, najrealnije je zato očekivati da bi evropski lideri Srbiju mogli da pohvale za napredak u dijalogu i zbog toga joj delimično otvore vrata, uz formulaciju da će pregovore započeti čim dobiju preporuku od Evropske komisije, s tim što bi vreme dok traje ova procedura bilo iskorišćeno za tehničke pripreme. Naravno, uz potvrdu na terenu da se normalizacija nastavlja.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.