ReklameU Makedoniji je danas, u policijskoj akciji “Monstrum”, uhapšeno 20 radikalnih islamista, pripadnika ekstremističke grupe iz Skoplja, osumnjičenih za ubistvo petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera 12. aprila, koje je potreslo Makedoniju i dodatno povećalo međunacionalne tenzije.

Makedonska ministarka unutrašnih poslova Gordana Jankulovska izjavila je da se pretpostavlja da se među uhapšenima, od kojih su većina makedonski državljani, nalaze i počinioci tog zlodela, a neki od njih se terete za krivično delo terorizma.

Prema informacijama policije, pripadnici su radikalnih islamističkih grupa, a neki od njih su bili na bojištima u Avganistanu i Pakistanu protiv međunarodne koalicije koju vodi NATO.

Jankulovska je rekla da je motiv zločina bilo izazivanje nesigurnosti i straha kod stanovništva i da žrtve nisu bile direktno povezane sa počiniocima ovog monstruoznog ubistva.

Jutrošnja akcija makedonske policije, u kojoj je učestvovalo oko 800 pripadnika MUP-a, jedna je od najsloženijih operacija makedonskih snaga reda do sada.

Tokom pretresa u 26 objekata u selima i naseljima u Skoplju i okolini pronađena je velika količina oružja i u toku su veštačenja da bi se utvrdilo da li je neko od njih korišćeno direktno u petostrukom ubistvu.

Radikalni islamisti uhapšeni su na bazi materijalnih dokaza koji su sakupljeni.

Jankulovska je zatražila vreme od 24 sata da bi se podnele odgovarajuće krivične prijave protiv uhapšenih nakon čega će biti objavljena i njihova imena.

Na novinarsko pitanje da li je moguće da je ubistvo povezano sa učešćem Makeodnije u medjunarodnoj misiji u Avganistanu, Jankulovska je rekla da je Makedonija deo globalne koalicije za mir i da je zemlja koja je prema broju stanovnika peti učesnik u toj misiji i da nije čudo da je na listi zemalja koje su potencijalni cilj radikalnih islamista.

Ona nije mogla da kaže da li je ova grupa koja stoji iza ubistva povezana sa nekom većom radikalnom islamističkom grupom u svetu.

Jankulovska je zatražila od medija i gradjana još neko vreme da bi se mozaik sklopio ističući da je bezbednosno stanje u zemlji stabilno i da se prati, a da je najvažnije da je MUP otkrio počinioce ubistva na bazi materijalnih dokaza.

Jankulovska se zahvalila svim gradjanima koji su dali korisne informacije putem telefonske linije koju je otvorio MUP za ovaj slučaj.

Tela petorice Makedonaca pronašli su lokalni pecaroši 12. aprila uveče, kod jezera nedaleko od Skoplja.

Ubijena su četiri mladića Filip Slavkovski, Aleksandar Načevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski, koji su imali od 18 do 20 godina, a tela su pronadjena jedna do drugog, što je policiju navelo na zaključak da je reč o likvidaciji.

Nedaleko od njihovog, pronađeno je i peto telo, Borča Stefanovskog.

Prvi rezultati policijske istrage i obdukcije, objavljeni nekoliko dana kasnije, pokazali su da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla.

Tokom istrage, čiju je makedonska javnost iz časa u čas iščekivala, policija je saslušala više stotina ljudi. Istragu su pratile i špekulacije da su ubistva bila etnički motivisana, dok je policija pozivala medije da ne objavljuju neproverene informacije.

0 коментара:

Постави коментар