Reklame


U logorima na Kosovu i severu Albanije nestalo 1.200 Srba
U logorima na Kosovu i severu Albanije nestalo 1.200 Srba
Međunarodne institucije znale su gde pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova drže Srbe koje su kidnapovali tokom i nakon sukoba 1999. Saznanja potvrđuje i uvid u dokumenta Ujedinjenih nacija.

Za vreme i nakon sukoba na Kosovu nestalo je više od 1.200 Srba. Iako se gotovo sve međunarodne institucije zalažu za rešavanje ovog pitanja, do danas nije rešen nijedan slučaj. Ipak, kako S media portal saznaje, Ujedinjene nacije, Kfor i Međunarodni Crveni krst znali su za postojanje logora za Srbe na Kosovu i severnoj Albaniji. Ipak, nisu ništa uradili kako bi spasili te ljude!


Uvidom u dokumenta UN do kojih je došao S media portal, ove organizacije su posle dolaska u južnu srpsku pokrajinu znale koje se osobe nalaze u zatočeništvu, kao i njihovu tačnu lokaciju.


Među njima su Mića i Radmila Petrović, bračni par iz Đakovice koji je kidnapovan iz svog stana u junu 1999. Poslednji trag da su živi je dokument UN iz septembra iste godine, u kom se navodi da su oni zdravi i da se nalaze u zarobljeništvu. Do ovih saznanja, kako stoji u dokumentu, pregovorima su došli Crveni krst i Kfor.


  Ujedinjene nacije uputile su dopis na "Centar za mir i toleranciju", srpsku nevladinu organizaciju, koja je ostala u Prištini i nakon dolaska međunarodnih snaga. Za samo nekoliko meseci od Crvenog krsta i Kfora tražili su na hiljade sličnih informacija o nestalima, ali su uvek dobijali isti odgovor:

"Obaveštavamo vas da su živi i zdravi i da se nalaze u zarobljeništvu ili logorima. Do ovih saznanja došli su pregovorima Crveni krst i Kfor".

Ovakav odgovor Petroviće je verovatno koštao života, pošto se i 13 godina kasnije nalaze na spisku nestalih Vlade Srbije.

I institucije u Beogradu pokušale su da dođu do saznanja o nestalima. Prema dokumentima iz Tužilaštva za ratne zločine, Međunarodni Crveni krst odbio je da pruži neophodne informacije pozivajući se na svoj Pravilnik.

U pismu se, takođe, navodi da u arhivi "nisu pronašli nijednu relevantnu informaciju, i da zbog Pravilnika ne mogu da daju više informacija".


Ravnodušnost ili ne, tek 1.200 Srba i dalje se vode kao nestalo. Ono malo "srećnika" koji su izvukli živu glavu iz logora i dalje ne mogu da se oporave od strahota koje su preživeli u zarobljeništvu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.