Reklame


Kako se u Uzbekistanu "bore" protiv siromaštva: Plate u pilićima, penzioneri vraćaju penzije, tajna sterilizacija žena

Vlada Uzbekistana u poslednje vreme pokušava drastično da smanji troškove, zbog čega pribegava radikalnim merama. Osim akcije u kojoj se lekarima i prosvetnim radnicima zarade isplaćuju u pilićima, vlast takođe sprovodi tajnu sterilizaciju žena i zahteva od penzionera da vrate penzije državi.

Uzbekistanska svakodnevica: Natalitet se kontroliše tajnom sterilizacijom

Dok se uzbekistanski lekari i prosvetni radnici oporavljaju od šoka povodomplate isplaćene u formi srpskih pilića, ni penzioneri nisu u boljem položaju.

Naime, vlada ove srednjoazijske zemlje naložila je starijim građanima da vrate svoje penzije državi jer su "prevelike".

Većina penzionera mesečno dobija oko 75 evra, što jedva pokriva troškove kupovine osnovnih životnih namirnica. Od tog iznosa često se izdržava čitava porodica, budući da je u Uzbekistanu stepen nezaposlenosti veoma visok.


Ministarstvo finansija nedavno je objavilo da je došlo do "greške u proračunu" i da penzioneri poseduju "višak" od ukupno 80 miliona evra. Vlada zahteva da taj novac bude vraćen državi, što je izazvalo bes građana, prenosi radio "Slobodna Evropa".

Jedan od zaposlenih u Penzionom fondu tvrdi da su krivci za ovakvu situaciju penzioneri koji često lažu o visini prethodne penzije, kako bi narednog meseca dobili pravo na veći iznos.

- Penzioneri lažu državu da im je prethodna isplata bila veća nego što zapravo jeste, kako bi i ubuduće stekli pravo na više novca. To je glavni razlog što Penzioni fond isplaćuje više nego što bi trebalo - rekao je on.

S obzirom na tešku ekonomsku situaciju i činjenicu da se penzije često isplaćuju u vidu bonova za supermarkete, penzioneri nemaju dovoljno novca da ispune zahtev države.


Umesto novca zaposleni u Uzbekistanu dobijaju "superiorne" piliće iz Srbije 
- Ljudi su odavno pojeli svoje penzije tako da ne mogu da ih vrate. Zbog toga su pojedini čelnici opština primorani da vraćaju dug iz svog džepa - objasnila je članica lokalne vlade.

Još jedna od mera štednje koje je tokom svoje dvadesetdvogodišnje vladavine uveo predsednik Islam Karimov, tiče se sterilizacije žena. Kako prenosi "BBC", žene se nakon porođaja sterilišu bez njihovog znanja, kako bi se smanjio natalitet.

Takva sudbina zadesila je Uzbekistanku po imenu Adolat, koja je prilikom posete lekaru saznala da je tajno sterilisana odmah nakon što je rodila drugu ćerku.

- Oduvek sam želela da imam dve ćerke i dva sina, ali nakon drugog porođaja nikako nisam mogla da ostanem u drugom stanju. Kada sam otišla kod doktora, ispostavilo se da su me nakon carskog reza sterilisali - otkrila je Adolat.

Budući da se u Uzbekistanu velika porodica smatra vrhovnom vrednošću, ona se sada oseća posramljeno i krivo, a jedini komentar lekara bio je: "Takav je zakon". Iako se sterilizacija zapravo ne nalazi u zvaničnom zakonu, ona se masovno sprovodi usled gladi i siromaštva.

Britanski novinari dobili su potvrdu zastrašujuće informacije iz još jednog izvora. Uzbekistanska lekarka otkrila im je da svaki medicinski radnik ima kvotu koju mora da ispuni kada je reč o sterilizaciji. "Moja kvota iznosi četiri žene mesečno", rekla je ona i dodala da pojedini ginekolozi sterilišu čak osam žena nedeljno.

Dokaze o 200 slučajeva tajne sterilizacije prikupila je patolog Gulbakor Turajeva, koja ih je iznela u javnost zahtevajući objašnjenje od svojih šefova. Umesto toga, dobila je otkaz, a 2007. godine je uhapšena jer je "prokrijumčarila zabranjenu literaturu u zemlju".


Žene se osećaju posramljeno zbog činjenice da ne mogu da rađaju
Čelnici organizacija za zaštitu ljudskih prava iz zapadnih zemalja tvrde da je Uzbekistanu neophodna strana intervencija. "Karimov ne snosi nikakve posledice za svoja zlodela i kršenje ljudskih prava", izjavio je Stiv Sverdlov, direktor nevladine organizacije "Human Rights Watch" za centralnu Aziju.

Nakon što je "BBC" objavio podatke do kojih je došao, vlada Uzbekistana uputila je ovom kanalu otvoreno pismo u kome se navodi da su sve tvrdnje o tajnoj sterilizaciji lažne. "Zaštita majki i beba u Uzbekistanu je na zavidnom nivou i može da posluži kao primer svim zemljama sveta", stoji u pismu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.