Reklame

Četvoro ljudi u Beogradu diglo ruku na sebe za manje od 30 sati. U Novom Beogradu G. G. napao majku, a potom skočio sa višespratnice
NEZAPAMĆENI talas suicida u Beogradu ne prestaje da šokira stanovnike srpske prestonice. Za samo nešto više od 30 sati, četvoro ljudi, svi muškarci, odlučilo je da skokom sa višespratnice ili mosta, sebi oduzme život. Samo jedan od njih je preživeo i lekari se bore za njegov život.
Neslavnu seriju suicida u Beogradu "otvorio" je M. J. (62), koji se u noći između četvrtka i petka, bacio u Dunav sa Pančevačkog mosta. Njegovo telo, sutradan oko 10 časova, pronašla je Rečna policija. Nekoliko sati posle toga, oko 16.30 časova, u strogom centru grada, sa trećeg sprata hotela "Kasina" na Terazijama i visine od preko 20 metara, skočio je B. Č. (47). On je prevezen u Urgentni centar i lekari se bore za njegov život.



Iste večeri, ali oko 19.20 časova, u Ulici Agostina Neta u Novom Beogradu, sa terase stana na petom spratu, u kojem je koji minut ranije boravio sa majkom i bratom, bacio se jedan četrdesetčetvorogodišnjak. Hitna pomoć, koja je stigla na lice mesta, zajedno sa policijom, mogla je samo da konstatuje smrt. Očigledno kobna noć ovog vikenda, bila je i za E. M. (35) koji je skočio sa četvrtog sprata zgrade u Mlatišuminoj ulici broj 1. S teškim povredama E. M. je prevezen u urgentni centar, gde su lekari sve učinili da mu spasu život. E. M. je, međutim, preminuo u subotu ujutru od posledica pada. 
STATISTIKAPODACIMA kojima raspolažu psihijatri i psiholozi, kao i policija, kažu da je Srbija na 13. mestu u svetu po broju samoubistava i taj broj se, iz godinu u godinu, sve više povećava. Subotica je i dalje na neslavnom prvom mestu na listi po broju suicida, a za njom odmah sledi - Beograd. Statistika još kaže da su samoubistva učestalija u proleće ili u jesen, kao i u vreme praznika. Među samoubicama najviše je osoba između 50 i 70 godina starosti, kao i da žene češće pokušavaju da se ubiju od muškaraca. Međutim, zaključak je i da muškarci u tome češće uspevaju od pripadnica lepšeg pola.
Nezvanično, jedan od njih se na smrt odlučio zbog bolesti, drugi zbog ljubomore, treći jer je ostao bez posla... Ipak, šta je ovo četvoro ljudi, različite dobi, obrazovanja i statusa nateralo da se odluče na samoubistvo pokazaće istraga.

STRUČNJACI
Stručnjaci objašnjavaju da su razlozi zbog kojih se ljudi, bilo mladi, bilo da je reč o onima koji su u poznim godinama, a neretko i majke s decom u naručju, odlučuju na suicid, i to najčešće skokom sa zgrade ili mosta su - mnogobrojni.
- Motivi su različiti, a pravila više nema kad su u pitanju starost, stepen obrazovanja, status - kaže psiholog Oliver Vidojević. - Ubijaju se i žene i muškarci, deca i starci. Najčešće je u pitanju usamljenost, poremećeni porodični odnosi, izolacija, prekid ljubavne ili bračne veze... Međutim, sve češće i beznađe, gubitak posla, loša materijalna situacija, kao i bolest. Neretko, ali kada su u pitanju mlađe osobe, i zloupotreba psihoaktivnih supstanci ili alkohola. 
ČETVRTI SKOK
Skokom sa višespratnice na Novom Beogradu G.G. (54) je večeras izvršio samoubistvo, potvrđeno je Tanjugu u Operativnom centru MUP-a. To je četvrto samoubistvo koje se desilo u Beogradu za nešto više od 24sata i sva su izvršena na isti način.
MUP-u su rekli da je G.G. oštrim predmetom napao majku i odmah potom skočio sa devetog sprata zgrade u ulici Aleksinačkih rudara i na mestu ostao mrtav.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.