Reklame


Dvojica "zemunaca", Kalinić i Željko Milovanović, provalili su vrata ćelija, savladali čuvara i iskočili kroz prozor u dvorište


BEOGRAD - Sretko Kalinić i Željko Milovanović, bivši pripadnici zemunskog klana, pokušali su jutros oko 5.30 bekstvo iz posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora u Beogradu.
Bekstvo su sprečili pripadnici žandarmerije i "zemunci" su vraćeni u ćelije, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Sve do sada utvrđene činjenice ukazuje da su Kalinić i Milovanović sarađivali i koordinirali svoju akciju. Oni su u gotovo isto vreme i na istovetan način onesposobili vrata ćelija.

Kalinić i Milovanović, inače nisu bili u istoj ćeliji, već su obojica bili u samici. U isto vreme su izašli iz ćelija, savladili čuvare i prema nezvaničnim informacijama, u nekoj vrsti stražarske uniforme, uspeli su da izađu iz zgrade i da se domognu dvorišta.
 
Budnošću i brzom intervencijom pripadnika Žandarmerije obojica su odmah uhvaćena i vraćena u ćelije.
U toku je uviđaj koji će izvršiti policija Beograda, a o događaju su obavešteni predsednik Višeg suda u Beogradu i tužilac za organizovani kriminal.
Svi radnici službe obezbeđenja koji su radili na bloku gde su ova dva lica bila smeštena su suspendovani i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog dela.
Bezbednost u Okružnom zatvoru u Beogradu je podignuta na viši stepen kako od strane Uprave Okružnog zatvora tako i od strane komande Žandarmerije.
Situacija u zatvoru je mirna i pod kontrolom.
Utvrđivanje daljih činjenica preuzeće policija, tužilaštvo i istražni sudija u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u saopštenju.
Pretpostavlja se da su Kalinić i Milovanović, koji su bili u samicama, sarađivali, jer su pokušali da pobegnu gotovo u isto vreme i na isti način.prenosi RTS.
Kalinić je nedavnom odlukom Apelacionog suda, posle ponovljenog suđenja pravosnažno osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

U odsustvu je zbog bekstva bio osuđen na 40 godina zatvora u procesu protiv "zamunskog klana" zbog osam ubistava i više otmica i drugih krivičnih dela, ali će taj postupak ponovo početi 27. februara, a na optuženičku klupu zajedno s njim će sesti i bivši pripadnik "zemunskog klana" Miloš Simović.

Željko Milovanović je u Županijskom sudu u Zagrebu osuđen u odstustvu na 40 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva vlasnika hrvatskog lista "Naciona" Iva Pukanića i njegovog saradnika Nika Franića 23. oktobra 2008. u Zagrebu. Sudi mu se za isto delo i u Specijalnom sudu u Beogradu.
To suđenje koje je juče trebalo da krene ispočetka odloženo je za 5. mart na zahtev odbrane, za kada je Milovanović najavio da će se izjasniti o krivici pošto se do sada branio suđenjem.

Kalinić je, posle sedam i po godina bekstva uhapšen 8. juna 2010. godine u Hrvatskoj, a dva i po meseca kasnije izručen je Srbiji. On je bio prvi hrvatski državljanin koji je ekstradiran po Sporazumu o međusobnom izručenju sopstvenih državljana između Srbije i Hrvatske.

Osim za ubistvo Đinđića, Kalinić je osuđen kao direktni izvršilac likvidacija Todora Gardaševića, Sredoja i Zorana Šljukića, Zorana Uskokovića Skoleta, Miloša Stevanovića, Jovana Guzijana, Radeta Cvetića i Ivice Nikolića.

Željko Milovanović uhapšen je posle devet meseci skrivanja u jednom stanu na Dorćolu u centru Beograda krajem 31. maja 2009. Milovanović je (43) državljanin Hrvatske i BiH. Rođen je u Hrvatskoj, a od 2005. godine bio je nastanjen u Somboru.

On je ranije u Novom Sadu osuđen na devet godina zatvora zbog više razbojništava.

Mašić: Ništa nije ukazivalo na Milovanovićevo bekstvo

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević kaže da istraga nije u njegovoj nadležnosti i da će istragu sprovesti Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa sudom.

Advokat Željka Milovanovića, Dušan Mašić izjavio je za RTS da je u ponedeljak sedeo pored Milovanovića na optuženičkoj klupi i da ništa nije ukazivalo da će on pokušati bekstvo

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.