Reklame


Bojim se da bi za politiku neutralnosti trebalo da imamo ili novog Tita ili potpuno drugačiju istorijsku epohu od ove u kojoj živimo, rekao je SimićNOVI SAD - Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić, izjavio je da bi Srbiji za sprovođenje politike neutralnosti bio potreban "novi Tito".
 
Simić je za novosadski Dnevnik rekao da je sada "već izvesno" da Srbija neće dobiti kandidaturu za članstvo u EU.
 
Simić je ocenio da će Srbija u slučaju da ne dobije kandidaturu za člansdtvo u EU doći "u jednu vrlo, vrlo sumnjivu situaciju", koja bi ličila na onu u kojoj je bila krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka.
 
On je ocenio da jedna mala država kao što je Srbija, ne može da "orkestrira" politiku velikih sila prema sebi, jer moćne sile nemaju stalne saveznike ili protivnike, već samo stalne interese.
 
"Bojim se da bi za politiku neutralnosti trebalo da imamo ili novog Tita ili potpuno drugačiju istorijsku epohu od ove u kojoj živimo", rekao je Simić za Dnevnik.
 
Prema njegovim rečima, dosadašnja praksa vlasti u Srbiji bila je da, kada ih neko sa Zapada "pritisne", oni kažu da ako oni ne ostanu na vlasti, doći će neka ekstremna nacionalistička opcija.
 
"To je radio Milošević, ali i svi mi posle 5. oktobra. I ja sam to radio kao savetnik Vojislava Koštunice, a i mnogi drugi i pre i posle", naveo je Simić.
 
Kako navodi,  za Zapad sada potpuno svejedno da li će pobediti Demokratska stranka ili Srpska napredna stranka, jer je uspeo da obezbedi da su obe opcije "proevropske".

0 коментара:

Постави коментар