Reklame


UHAPŠEN SAMI OSMAKAČ (25), ČLAN AL KAIDE

Uhapšeni optužen za pokušaj napada s eksplozivnim sredstvima i automatskom puškom na prometna mesta na Floridi, saopštile američke vlasti. Danas pred sudom. Prema prvim informacija Osmakač je rođen na Kosovu


SENT PITERSBERG - Muškarac star 25 godina rođen u bivšoj Jugoslaviji optužen je za pokušaj napada s eksplozivnim sredstvima i automatskom puškom na prometna mesta na Floridi, saopštile su danas američke vlasti! Prema prvim informacija Sami Osmakač je rođen na Kosovu
 
Američko ministarstvo pravde najavilo je da će uhapšeni Sami Osmakač, koji ima državljanstvo SAD, kasnije danas biti izveden pred federalni sud zbog pokušaja upotrebe oružja za masovno uništenje. Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su Osmakača u subotu pošto je navodno kupio eksplozivna sredstva i vatreno oružje od tajnih agenata.
 
Operativci te službe su onesposobili oružje pre prodaje. U tužbi se navodi da je nešto pre hapšenja Osmakač napravio video snimak u kojem objašnjava motive za izvođenje planiranih napada. Federalni zvaničnici su naveli da su im izvori rekli da je Osmakač u septembru 2011. pokušao da nabavi zastavu terorističke organizacije Al Kaida, a da je kasnije s neimenovanim ljudima "razgovarao i identifikovao potencijale mete u Tampi".
 
Osmakač je od tog izvora, kako se navodi u optužbi, tražio pomoć za nabavku oružja i eksploziva, a izvor ga je spojio s tajnim agentima FBI-a. Osmakač se 21. decembra sastao s agentima i hteo da kupi oružje nalik automatskim puškama "AK-47" i "Uzi", kao i granate i pojas s eksplozivom. Na sledećem sastanku je agentima dao 500 dolara za to oružje.
 
Agente je pitao da li mogu napraviti bombe koje bi se postavile u tri različita vozila i aktivirati iz daljine blizu mesta na kojima je hteo da izvede napade ostalim kupljenim oružjem. Osmakač je 1. januara rekao agentima da želi da baci bombu na noćni klub, kancelariju šerifa i poslovnu zgradu u gradu Tampi na Floridi. Takođe je rekao agentima da želi da aktivira bombu u automobilu i pojas s eksplozivom da bi "došao negde gde ima puno ljudi" i da uzme taoce.

0 коментара:

Постави коментар