Reklame


Podvodni vulkan južno od španskih Kanarskih ostrva, čija erupcija traje već nekoliko meseci, polako stvara formaciju koja bi mogla postati novo Kanarsko ostrvo - ili produžetak nekog od već postojećih. Na sniku koji je na napravljen 13. februara vidi se kako pepeo i gasovi isplivavaju na površinu mora.

Snimak NASA pokazuje nastajanje ostrva (kliknite na sliku radi uvećanja)

Sivi kružić na sredini fotografije predstavlja centar erupcije i lokaciju budućeg najmlađeg evropskog ostrva. Svetliji deo mora je zasićen pepelom i gasovima iz podmorskog vulkana.

Novo ostrvo će se nalaziti oko 5 kilometara južno od El Hijera, namanjeg od ukupno sedam kanarskih ostrva, a oko 100 kilometara od najnaseljenijeg među ovim ostrvima - Tenerifa.

Ono što je za posmatrače živopisan spektakl, za lokalno stanovništvo je, međutim, katastrofa koja im ugrožava izvor prihoda. Vulkan ispod površine mora bljuje gasove i usijanu lavu koja se polako hladi, ali tokom tog procesa u moru oko vulkana strada sav život.

- Ova zelena mrlja u moru je mrtva zona. Tu je sve mrtvo, Nema ribarenja, nema škola ronjenja, nema turista, samo mrtve ribe plutaju površinom - snuždeno kaže jedan od ribara sa El Hijera.


Uprkos brojnim istraživačima, snimateljima i radoznalcima koje je privuklo ovo čudo prirode, broj turista je zaista manji nego obično, što za stanovištvo koje živi od turizma i ribarenja nije prijatno.

Nučnici kažu da je sadašnja erupcija samo nastavak erupcija u kojima su tokom dužeg vremenskog perioda nastajala ostala Kanarska ostrva, pa i očigledan dokaz da je taj proces još uvek u toku.

VIDEO > Erupcija podvodnog vulkana, rađanje novog ostrva:

0 коментара:

Постави коментар