Reklame


Model farme budućnosti: Piliće bez mozga i nogu kljukaće preko cevčica

Masovna proizvodnja piletine za ljudsku ishranu u zapadnim zemljama podrazumeva velike farme-hangare u kojima se gomila pilića na skučenom prostoru drži u nehumanim uslovima pre klanja. Student arhitekture Andre Ford smislio je način da problem bude rešen, kako on kaže, humanije - proizvodnjom pilića sa uklonjenim mozgom, koji ne bi bili svesni užasa života u prenatrpanim farmama.


Pilići koji se na farmama masovno uzgajaju za ljudsku ishranu žive u prostorijama bez prirodnog svetla tokom šest do osam nedelja svog kratkotrajnog postojanja. Kljukaju se kako bi rasli što brže i često uginu zato što njihova malena srca i pluća ne mogu da podnesu ubrzani rast tela
Prema Fordovoj zamisli, dostojnoj naučno-fantastičnog serijala "Matriks", pilićima bi se uklanjali udovi i deo mozga. Tako ne samo da bi bili nesvesni užasa svog postojanja, već bi bili gušće spakovani na farmama koje bi drastično uvećale proizvodni kapacitet.

Iako ideja zvuči bizarno i, mnogi bi rekli, šokantno, Ford tvrdi da je njegov sistem napredniji i humaniji.

- Osnovna razlika između mog i postojećeg sistema proizvodnje je što moj sistem uklanja patnju (pilića). Realnost sadašnjeg načina uzgoja je jednako šokantna, ali je zamaskirana iza romantične vizije tradicionalnih farmi koja je nama potrošačima urezana u memoriju preko ambalaže proizvoda - rekao je Ford za Wired.co.uk.

Ramovi u koje bi pilići bez mozga bili smeštani

Posle odstranjivanja čula, pilići bi bili poređani u beskrajne nizove vertikalnih ramova. Hrana, vazduh i voda bili bi dopremani kroz sistem cevčica, a na isti način bi se odlagao izmet. Da mišići ne bi atrofirali, primenili bi se strujni šokovi.

Sistem bi omogućio gustinu od 11,7 pilića na kubni metar, u odnosu na postojećih 3,2. Ford je ovu farmu budućnosti nazvao "Centar za nesvesno uzgajanje".

Matriks je humaniji


 
Komore u kojima žive ljudi u filmu "Matriks"
Andre Ford je svestan poređenja njegovog sistema s "Matriksom" braće Vahovski.

Ipak, on kaže da postoji velika razlika.

- Sličnosti postoje, mada je u "Matriksu" dominantna vrsta bila dovoljno ljubazna da podvrsti obezbedi alternativnu stvarnost, koja je mnogo bolja od "stvarnog" postapokaliptičnog sveta. To je divan gest mašina iz "Matriksa", a pilići u ovom sistemu ne bi imali tako luksuzan dodatak - kaže Ford.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.