Reklame

U NAJSAvREMENIJI ZATVOR BIĆE SMEŠTENE VOĐE SUPARNIČKIH GRUPA

Rat, koji je godinama buktao u srpskom podzemlju, pa se proširio na podzemlja drugih zemalja, hapšenjem većine glavnih bosova mogao bi se preneti iza zatvorskih rešetaka ukoliko država i nadležne institucije ne preduzmu sve mere da do sukoba unutar zatvora ne dođe. Najžešći sukob mogao bi biti u „Alkatrazu”, najčuvenijem delu požarevačkog KPD „Zabela” gde će se Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću priključiti i Luka Bojović, Sretko Kalinić, Sreten Jocić - Joca Amsterdam, ali i pripadnici zemunskog klana.
Srpski Alkatraz
Žestoki sukob iza zatvorskih zidina ponovo je zabrinuo pravosudne organe posle Bojovićevog hapšenja u Španiji odakle bi uskoro trebalo da bude izručen Srbiji, gde treba da dosluži kaznu i gde se protiv njega vodi postupak za organizovanje tri ubistva. Ovaj mafijaški bos odavno je u sukobu sa šefovima ostalih najjačih organizovanih kriminalnih grupa koji su već iza rešetaka.

Do sada su nadležni iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija vodili računa da u zatvorima ne bude direktnih kontakata među članovima rivalskih grupa, pa su izmeštani u različite zatvore. Iz razloga mogućeg sukoba najopasniji kriminalci, pored „Alkatraza”, smešteni su trenutno i u Sedmom paviljonu „Zabele”, KPZ Sremska Mitrovica, a u beogradskom CZ-u i pritvoru Specijalnog suda su trenutno oni protiv kojih se još vode sudski postupci.

- Još ne znamo kada će Bojović i ostali biti izručeni iz Španije, pa ne možemo da govorimo o tome gde će služiti kazne, jer to zavisi od mnogo stvari - šturo su objasnili „Blicu” u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
Klikni za uvećanje (+)
Miloš Janković, koji je 2004. bio direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kaže za “Blic” da se kontakti i sukobi suparničkih kriminalnih grupa u zatvorima, odnosno pritvorskim jedinicama sprečavaju na više načina.

- Pre svega, nastojali smo da pripadnici jedne grupe ne budu smešteni u istom bloku sa članovima protivničkog tabora. Koliko mi je poznato, to se čini i danas. U šetnju su izvođeni u različito vreme, a uvek su odvojeno sprovođeni od zatvora do suda i natrag. Pazilo se i da ne dođu u kontakt kada su im u posetu dolazili branioci ili članovi porodica. Uz to, vodilo se računa s kim su smešteni u ćeliji - objašnjava Janković.

Na pitanje kako su pojedine osuđenike, odnosno pritvorenike štitili od onih koji su im u zatvoru pretili, Janković odgovara:

- Osobe kojima su upućivane pretnje najčešće se prebacuju u druge paviljone i blokove. U izvesnim slučajevima, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija iz bezbednosnih razloga donosi odluku o njihovom premeštanju u druge zatvore. Inače, u svakom zatvorskom sistemu postoji neformalni sistem i on utiče na bezbednost pojedinaca. To je posebno uočljivo u situacijama kada zatvorenici svode neke ranije neraščišćene račune. Neformalan zatvorski sistem je uobičajena prateća pojava zajedničkog izdržavanja kazne.

Kada je reč o sprečavanju bilo koje vrste kontakta između zatvorenika koji izdržavaju kazne zbog krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala ili ratnih zločina, Janković kaže da Srbija koristi i iskustva drugih država, poput Italije i SAD.

- Radi se o zatvorskom sistemu u kojem se poštuje princip da jedan pripadnik službe obezbeđenja nikada ne sme da bude sam u kontaktu sa zatvorenikom, odnosno da ćeliji može da priđe samo kada je u pratnji dvojice kolega - ističe Janković.

On dodaje da su ovi problemi lakše rešavani pre osam godina nego sada.

- Tada je u zatvorima bilo oko 7.000 ljudi, a danas ih je više od 11.000. U isto vreme kapacitet zatvorskih ustanova nije značajno povećan, kao ni broj zaposlenih. Očigledno je da je sada posao zatvorske uprave znatno teži - kaže Janković.

Razdvojene bande

Bande u zatvorima postoje u većini američkih kaznenih ustanova, a istraživanja pokazuju da je sredinom protekle decenije iza rešetaka bilo čak 46.000 njihovih članova.
Uprave kaznenih ustanova koriste različite strategije kako bi sprečile sukobe unutar zatvora. Da bi oslabili uticaj bandi, one pripadnike istih kriminalnih grupa razdvajaju smeštanjem u različite ustanove ili odeljenja u okviru jedne ustanove, kao i dodeljivanjem različitih zaduženja tokom kojih neće imati prilike za međusobni susret. Međutim, zbog velikog broja pripadnika bandi, uprave američkih zatvora smatraju da je ovo skup i nedovoljno efikasan način sprečavanja sukoba.

0 коментара:

Постави коментар