Reklame

Dolazi nam zmaj!!!

Azijska zemlja obećala veću pomoć EU, što stručnjaci tumače kao najavu kupovine Starog kontinenta


PEKING - Svima su drage kineske milijarde.
Kina će povećati svoj doprinos u rešavanju dužničke krize u Evropi, obećao je premijer te azijske zemlje Ven Đabaoliderima EU Pekingu. Iako kineski zvaničnici tvrde da to ne znači kupovinu Evrope, analitičari objašnjavaju da se to već uveliko dešava preko ulaganja u firme na Starom kontinentu.

Mole za pomoć
Očito zbog bezizlazne situacije, predsednik EU Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo otputovali su na dvodnevni samit u Kinu, na kojem je jedina tema kriza u Evropi. Tamo im je Ven obećao da će njegova zemlja učiniti sve da Evropa zadrži stabilnost.
- Kina je spremna da poveća svoj doprinos rešavanju evropskih dužničkih problema - rekao je kineski premijer.


Iako nije izneo detalje o tome kakav će biti doprinos Kine, Ven je ranije ovog meseca izjavio da Peking razmatra opciju da ponudi pomoć putem Međunarodnog monetarnog fonda ili fondova za spas Evrozone.
Analitičari navode da Kina zasad uporno odbija da kupuje dugove zone evra, što bi doslovno značilo kupovinu Evrope. Međutim, finansiranjem MMF i fondova za pomoć prezaduženim zemljama to u suštini znači isto, samo posredno.

Rasprodaja
Stručnjaci takođe navode da su kineske kompanije i fondovi naglo uvećali ulaganje kapitala u EU. Oni kupuju akcije preduzeća komunalnih službi, objekte energetike, čak i brodogradilišta koja grade raskošne jahte. Samo jedan od primera nedavnih kineskih ulaganja jeste građevinska kompanija „Sani“, koja je izgradila fabriku u Kelnu uloživši 100 miliona evra. Takođe, državna firma „Kosko“ kupila je koncesiju za pretovar kontejnera u atinskoj luci Pirej, a kineski proizvođač automobila „Džili“ kupio je „Volvo“.

Pad rejtinga

Obećanje kineskog premijera o pomoći Evropi došlo je samo dan nakon što je američka bonitetna agencija „Mudis“ snizila kreditni rejting čak šest članica EU - Italije, Portugala, Španije, Slovačke, Slovenije i Malte. Pored toga, iako su Francuska, Britanija i Austrija zadržale vrhunsku ocenu rejtinga, prognoze su im snižene sa „stabilne“ na „negativnu“. Takve ocene mogle bi da se katastrofalno odraze na evropsku privredu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.