Reklame


KO ĆE DA ODGOVARA ZA TO ŠTO SE NAJOPASNIJI SRPSKI KRIMINALAC UMALO NAŠAO NA SLOBODI USRED BEOGRADA. Kalinić i Milovanović u ćeliji skrivali bonseke kojima su mesecima sekli rešetke. Juče ujutru izašli iz ćelija, savladali čuvara, obukli njegovu uniformu, ali su posle skoka kroz prozor zaustavljeni. Iako su obaveštajne službe od avgusta 2011. upozoravale da Kalinić planira bekstvo, u hodniku dežurao samo JEDAN STRAŽAR. Pitanje je kako su uneli testere i ko im je pomogao da otvore vrata
Bivši pripadnik „zemunskog klana" Sretko Kalinić i Željko Milovanović, optužen za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, pokušali su juče ujutru spektakularno bekstvo iz zatvora Specijalnog suda. Oni su bonsecima isekli po jednu šipku na ćeliji, otvorili vrata, savladali čuvara, a zatim iskočili u zatvorsko dvorište, gde su ih uhvatili pripadnici Žandarmerije.
Nema nikakve sumnje da su Kalinić i Milovanović mesecima planirali bekstvo i postavlja se pitanje kako su i uz čiju pomoć uneli testere u svoje ćelije. Takođe, iako su obaveštajne službe još od avgusta 2011. upozoravale da najokoreliji srpski kriminalac planira bekstvo, njegovu ćeliju čuvao je SAMO JEDAN STRAŽAR. I konačno, na osnovu snimka bekstva, jasno se uočava da je beguncima neko, verovatno od čuvara, otvorio spoljna vrata ćelije, pošto oni nisu imali mogućnost da ih sami razvale.





Željko Milovanović
Žandarm vikao: „Stoj"

Prema rečima Pressovog izvora bliskog istrazi, Kalinić i Milovanović, koji su osuđeni na po 40 godina zatvora, istovremeno su izašli iz ćelija.
- Njihove sobe je delila jedna ćelija. Kalinić i Milovanović su bonsecima isekli po jednu šipku sa vrata i zajedno izašli iz ćelija. Na krajevima testera su bile drške. Milovanović ju je napravio od kartona oblepljenog selotejp trakom, dok je Kalinić imao napravljenu od plastičnih delova brijača. Nakon izlaska su savladali čuvara, konopcima ga vezali za radijator i gurnuli mu čarapu u usta - kaže Pressov izvor.
Naš sagovornik dodaje da su Kalinić i Milovanović zatim testerama isekli rešetke na prozoru i iskočili kroz njega.
- Kalinić je obukao jaknu vezanog zatvorskog čuvara, dok je Milovanović bio u trenerci i prsluku. Oni su sa oko dva metra visine iskočili u zatvorsko dvorište. U međuvremenu su ih otkrili  žandarmi, a jedan od njih je repetirao pištolj i povikao: „Stoj!" Milovanović i Kalinić nisu pružali otpor, pa su vezani i vraćeni u zatvor - navodi naš izvor, i dodaje:

Spasić: Pomoć iznutra

Kako je za Press objasnio privatni detektiv Boža Spasić, Sretko Kalinić i Željko Milovanović su morali da imaju pomoć iznutra.
- Imali su logističku podršku iznutra. Ko bi drugi mogao da im da sredstva kojima su presekli rešetke i pobegli iz ćelija? Samo ljudi koji su unutra su to mogli da urade. Očito je da u ovom slučaju nisu ispoštovane sve bezbednosne kontrole, a ako niko nije pomogao iznutra, onda nešto ozbiljno ne valja s tim sistemom obezbeđenja - rekao je bivši inspektor kriminalističke policije Boža Spasić.

- Obaveštajne službe Žandarmerije i BIA od avgusta prošle godine imaju informacije da ova dvojica spremaju bekstvo. Zato se pretpostavlja da oni nisu u jednoj noći isekli rešetke, nego da je to trajalo mesecima. Interesantno je kako niko od čuvara nije primetio da su rešetke sečene, a naročito je veliko pitanje kako su oni došli do bonseka i toliko dugo ih krili - ističe on.

Čuvari suspendovani

Zahvaljujući obaveštajnim informacijama o planiranju bekstva, Žandarmerija je odlučila da pojača obezbeđenje sudu, što se ipak pokazalo kao veoma dobra odluka, iako je u hodniku dežurao samo jedan stražar.
Svi radnici službe obezbeđenja koji su radili u bloku gde su ova dva lica bila smeštena, njih petorica, suspendovani su i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog dela.
Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da istraga tog slučaja nije u njegovoj nadležnosti. On je napomenuo da će istragu sprovesti Više javno tužilaštvo u Beogradu u saradnji sa sudom, jer su oni nadležni za istraživanje izvršenih krivičnih dela. Istraga će biti sprovedena kako bi se utvrdilo da li postoji krivična odgovornost radnika službe obezbeđenja koji su radili na bloku u kom su Kalinić i Milovanović bili smešteni.  

Odbrana - Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija

Ne dam ostavku, nisam ja kriv

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović izjavio je juče da se ne oseća krivim za pokušaj bekstva pritvorenika Sretka Kalinića i Željka Milovanovića.
- Ne smatram da sam kriv. Sve što radim, radim zaista profesionalno i po propisima - rekao je Obradović.
On je rekao da je ovo najbrutalniji pokušaj bekstva do sada, ali da „nije postojala mogućnost" da Kalinić i Milovanović izađu iz objekta.
Upitan kako su Kalinić i Milovanović komunicirali i kako su izveli tuakciju, Obradović je odgovorio da će to pokazati istraga. Obradović je naveo da oko zgrade Specijalnog suda nisu nađeni tragovi koji bi ukazivali na pripremu bekstva.

Milan Dudvarski , Beograd

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.