Reklame


BEOGRAD - Istražni organi sumnjaju da je Sreten Jocić - Joca Amsterdam umešan u jučerašnji pokušaj bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića, najopasnijih profesionalnih ubica koji se nalaze u srpskim zatvorima.
Zgrada Sepcijalnog suda
- Joca Amsterdam je bio u zatvoru Specijalnog suda u vreme njihovog pokušaja bekstva. Milovanović je njegov čovek. Sumnja se da je želeo da ih oslobodi. Postojali su i operativni podaci da se sprema nešto ovako. Iza svega stoji ozbiljna organizacija i sada se proveravaju svi detalji. Sumnja se da su imali i podršku unutar zatvora i zbog toga je petorici zatvorskih čuvara u policiji određeno zadržavanje od 48 sati - kaže izvor „Blica” blizak istrazi, i naglašava da ne može da otkrije više detalja zbog dalje istrage.

Ko im je  pomagao u begu?

Prema njegovim rečima, posebno se proverava i kakvu su spoljnu podršku imali dvojica zatvorenika.

Klikni za uvećanje (+)
- Proveravaju se zgrade oko Specijalnog suda, jer se sumnja da je tim koji je trebalo da ih preuzme nakon što izađu iz zatvora tamo čekao. Plan bekstava je imao strogu satnicu. Oni su istovremeno krenuli da izlaze iz ćelija i neko ih je čekao napolju u određeno vreme. Poroveravaju se i snimci okolnih kamera - kaže izvor „Blica”.

Prema zvaničnim podacima, Kalinić i Milovanović su juče u 5.30 krenuli da izlaze iz ćelija, tako što su prethodno pretesterisali malim testerama donji deo rešetke na ulaznim vratima u svoje ćelije. Spoljna vrata ćelije nisu bila zaključana.

- Čuvar koji bio dužan da posmatra hodnik ispred njihovih ćelija nije bio na svom mestu, pa se proverava da li je u pitanju nemarnost, zbog čega će biti disciplinski kažnjen, ili namera, zbog čega bi bio poveden krivični postupak protiv njega - kaže izvor „Blica”.

Testere kao na filmu

On navodi da je testere mogao da im da neko prilikom poseta koje po zakonu ne mogu da se nadziru, ili im je predao neko od pripadnika obezbeđenja u zatvoru.

Milan Obradović, šef Uprave za krivične sankcije Ministarstva pravde, juče je izjavio da zbog dalje istrage ne može da kaže kako su Kalinić i Milovanović dobili posebne male testere kojima su pretesterisali donji deo rešetke.

On je napomenuo da je u kontrolnom centru preko sigurnosnih kamera, koje su nedavno postavljene, primećeno odmah da oni izlaze iz ćelija. Kontrolni centar zatvora u Srbiji nalazi se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Obradović kaže da je to najbrutalniji pokušaj bekstva do sada, ali da „nije postojala mogućnost“ da Kalinić i Milovanović izađu iz objekta. Upitan da li će podneti ostavku, Obradović je istakao da ne smatra da je kriv i da je „sve što je rađeno, rađeno po propisima“.

Kalinić i Milovanović otišli su na kraj hodnika čim su napustili ćelije, gde su savladali šefa smene koji se tu zatekao i naneli mu lakše telesne povrede. Šef smene je suspendovan i proverava se.

- Vezali su ga lisicama i uzeli mu službenu jaknu. Inače, obezbeđenje ne nosi oružje unutar zatvora - rekao je Obradović.

On je naveo da su iz Kontrolnog centra odmah obavestili Žandarmeriju koja čuva zatvor Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Žandarmerija brzo reagovala

Nakon što su savladali čuvara, Kalinić i Milovanović su razvalili rukama rešetke na prozoru koji gleda ka unutrašnjem dvorištu zatvora i izašli su napolje. Došli su do ograde, ali su ih tamo sustigli naoružani pripadnici Žandarmerije.

- Četvorica pripadnika Žandarmerije su ih brzo savladala, iako su pokušali da reaguju - kaže Bratislav Dikić, komandant Žandarmerije.

Obradović je naveo da se pre 15 dana sastao sa komandantom Žandarmerije u vezi s povećanjem bezbednosti u zatvorima.

- Uprava za izvršenje krivičnih sankcija imala je operativne podatke, ali ne mogu da vam kažem koje i od koga - rekao je Obradović.

Suspendovano pet čuvara

Milan Obradović je juče saopštio da je suspendovano pet pripadnika obezbeđenja koji su bili u smeni u vreme bekstva, i dodao da će biti još suspendovanih. Kako „Blic” saznaje, suspendovanim čuvarima Ninoslavu Strahinjiću, Dragiši Grkoviću, Srđanu Daniću, Nenadu Mitroviću i Tomislavu Laloviću  određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati zbog sumnji da su pomagali prilikom pokušaja bekstva. Oni i svi drugi pripadnici zatvorskog obezbeđenja koji su bili sa Kalinićem i Milovanovićem u kontaktu ići će na poligraf.

Milovanović umešan u ubistvo Ive Pukanića

Milovanović je na motoru, s kacigom na glavi, 23. oktobra 2008. došao na parking “Nacionala” i ostavio motor sa bombom u čijoj su eksploziji potom stradali Pukanić i njegov saradnik Niko Franić. Zbog ovog zločina za Milovanovićem je 2. novembra pokrenuta potraga, a uhapšen je nekoliko meseci kasnije, 31. maja u beogradskom naselju Dorćol. Milovanović je od tada u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, gde mu se sudi za ubistvo Pukanića i Franića. Za ovo delo na optuženičkoj klupi su Sreten Jocić i Milenko Kuzmanović.
Milovanović je rođen u Belom Manastiru. Uoči rata u Hrvatskoj u Baranji je radio na formiranju srpskih jedinica i raznih kriminalnih grupa na području RSK da bi zatim postao pripadnik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, poznate i kao “crvene beretke”.

Kaliniću ponovo sude za zločine „zemunaca”

Sretko Kalinić je, kao i Miloš Simović, osuđen na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, dok su kao pripadnici klana ubijenog vođe “zemunaca” Dušana Spasojevića osuđeni na po 40 godina zatvora zbog učestvovanja u devet ubistava, dizanja u vazduh firme “Difens roud” i zbog otmica Suvada Musića i Milije Babovića. Ponovljeno suđenje Kaliniću i Simoviću zbog ovih dela zakazano je za 27. februar pred Specijalnim sudom u Beogradu. U međuvremenu obojica, kao i Luka Bojović, optužena su za ubistvo Branka Jevtovića Jorge i za atentate na Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Na poslednjem suđenju, sredinom decembra, Simović je optužio Kalinića i da je ubio i iskasapio Beograđanina Cvetka Simića, čija je odrubljena glava nađena u februaru 2010. u zagrebačkom jezeru Jarun.

0 коментара:

Постави коментар