Reklame



BEOGRAD - U Srbiji ni struju ne plaćaju, a kamoli Fejsbuk!
Ovo je najčešći komentar na vest-bombu: postoji šansa da uskoro počne da se naplaćuje korišćenje najpopularnije društvene mreže na internetu!
 
Kompanija Marka Zakerberga izašla je na berzu, a pohlepni deoničari rešili su da umnože svoje milione! Računa se da će od prodaje akcija zarada vlasnika biti veća od pet milijardi dolara! I to je najveća prodaja akcija neke internet kompanije u istoriji. Početak javne prodaje akcija Fejsbuka očekuje se u narednih nekoliko meseci, a neki analitičari procenjuju da bi tržišna vrednost kompanije mogla dostići i 100 milijardi dolara!
 
Povlastice za pare
 
Miloš Petrović, poznati srpski bloger koji piše o Fejsbuku, kaže da sumnja da će se korišćenje ove mreže naplaćivati, ali:
 
- U krajnjem slučaju, moguće je samo u sledećem sistemu: da se naplaćuje premijum nalog, na kome bi se fotografije i video učitavali brže, što ima logike jer su to resursi koje i sam Fejsbuk plaća. Masovnih naplata članarina sigurno neće biti.
 
Jovan Paunović, IT inženjer koji je diplomirao u SAD, kaže da sumnja da će se Fejs naplaćivati, jer to ne ide na ruku vlasnicima.
 
- Ukoliko bi do toga došlo, ne bi bilo praktično jer bi Fejsbuk grupa išla protiv sebe: mnogo korisnika bi odustalo, što bio drastično smanjilo atraktivnost akcija na tržištu. Pogotovo iz Srbije, gde veliki procenat koristi Fejs.
 
Psiholog Aleksandra Janković, koja kaže da mnogo vremena provodi na Fejsbuku, kaže da će Srbi nekako „doakati“ problemu.
 
- Globalna situacija je takva da nam uvode porez i na vazduh, pa me ne bi začudilo da i Fejsbuk počne da se plaća. Smatram da je veliki broj ljudi u Srbiji zavisan od Fejsbuka, preko njega dobija većinu informacija, i zato će svi oni, po mojoj proceni, prihvatiti da plaćaju za to da budu na najvećoj društvenoj mreži. Mi smo dovitljiva nacija i najverovatnije će neko pronaći način da hakuje sajt kako bi svi imali besplatan pristup. Tu ideju bih i ja odmah podržala - smatra Jankovićeva.
 
Fejsbuk premijum
 
Već se stidljivo najavljuje i paket Fejsbuk premijum, koji će koristiti imućniji korisnici kao što su kompanije, bogati pojedinci, čak i državne ustanove. Premijum korisnici imaće brži pristup i pogodnosti, koje će znatno više plaćati od običnih ljubitelja društvenih mreža. Premijum će biti vezan i za interaktivne igrice na Fejsu, koje će ubuduće moći da se koriste samo uz pretplatu.

Srpski Fejsbuk besplatan!

Dejan Kljajić, osnivač društvene mreže Fokus, srpske verzije Fejsbuka, kaže da njima ovo odgovara.

- Trenutno imamo više od 10.000 članova i svakog dana ih je sve više. Ne zanima nas šta radi Fejsbuk, ali vrlo je moguće da se njegovi korisnici razočaraju i počnu masovno da prelaze na Fokus. Naglašavam, mi smo besplatni i uvek ćemo ostati takvi - kaže Kljajić.

Izlaskom na berzu, vlasnici planiraju da zarađuju na korisnicima, verovatno naplatom ulaska na Fejs

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.