Reklame

Uhapšeni „zemunci“ odbijaju hranu i vodu u španskom zatvoru. Akciju hvatanja policija nazvala "Zoološki vrt''. Ključno bilo lociranje Bojovićeve žene. Dijaz: Svi uhapšeni su istrenirani poput vojnih profesionalaca

 Oružje pronađeno kod uhapšenih/ Foto: Rojters
Oružje pronađeno kod uhapšenih/ Foto: Rojters
LUKA Bojović, Vladimir Milisavljević Budala, Siniša Petrić i Vladimir Mijanović, koji su uhapšeni u četvrtak u Valensiji, odbijaju zatvorsku hranu i vodu jer se boje da bi policija mogla da im "podmetne" serum istine.

O tome je u ponedeljak govorio španski ministar unutrašnjih poslova Horhe Fernandez Dijaz predstavljajući rezultate akcije "Zoološki vrt" kako je glasilo šifrovano ime operacije hapšenja Luke Bojovića. Dijaz je objasnio i da nema razloga da se uhapšeni plaše da će ih neko na prevaru naterati da govore jer španska policija ne koristi takve metode.
- Reč je o veoma opasnim i pametnim ljudima koji su izbegavali policijske potrage u nekoliko evropskih zemalja. Svi su trenirani poput vojnih profesionalaca - opisao je Dijaz uhapšene i objasnio da je akcija dobila tako slikovito ime jer je otac Luke Bojovića direktor beogradskog zoološkog vrta.
NISMO UTOČIŠTE ZA MAFIJAŠEMINISTAR unutrašnjih poslova Španije Horhe Fernandez Dijaz primetio je da je hapšenje Luke Bojovića izazvalo veliku pažnju u Srbiji i rekao da je ova akcija donela prestiž Španiji i njenoj policiji. - Poslali smo poruku mafijaškim grupama da im neće biti lako da nađu utočište u Španiji - rekao je Fernandez Dijaz. - Imamo kompetentnu i ozbiljnu policiju.
Vođa akcije otkrivanja i hapšenja srpskih kriminalaca, komesar Serafin Kastro, rekao je da je Luka Bojović poslednje tri godine živeo u regionu Levant.
- Vodio je "normalan život" - objasnio je Kastro. - On je oženjen i ima nekoliko dece koja su dobri sportisti i đaci. Važe za najbolje učenike u svojim razredima.
Početak operacije "Zoološki vrt" bio je lociranje žene Luke Bojovića kao i njegovih rođaka. Odatle se mreža širila na njegove bliske prijatelje i saradnike. Posle nekoliko meseci prisluškivanja i praćenja u mrežu je upao i Vlada Budala, koji ih je u četvrtak "odveo" do restorana u kojem je sedeo Bojović sa saradnicima.
Osam policajaca ušlo je u restoran.
- Ustani, Luka - povikao je jedan od agenata.
Vođa klana je povikao nešto na srpskom, pokušao da pobegne, ali ga je policija lako zaustavila.
Ministar španske policije nazvao je operaciju hapšenja "izuzetim uspehom" koji je eliminisao "jednu od srpskih kriminalnih grupa koje su se uzdigle posle rata na Balkanu i stvarale nesigurnost u nekoliko evropskih zemalja".
- Samo u Srbiji i Holandiji oni su odgovorni za više od 20 ubistava u sklopu svojih kriminalnih aktivnosti koje obuhvataju i krijumčarenje droge i organizaciju prostitucije - rekao je Dijaz na predstavljanju arsenala oružja i novca koji su pronađeni u iznajmljenom stanu u ulici Nino Bravo 3.
Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen rekao je da je Španiji upućen zahtev za izručenje Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića i Siniše Petrića.
- Dokumentaciju o njihovim zločinima čini 1.700 strana i u pitanju je jedan od najobimnijih predmeta - kazao je Homen. - Za Srbiju bi izručenje Bojovića i dvojice pripadnika bivšeg "zemunskog klana" predstavljalo krunu borbe protiv organizovanog kriminala. Njih će tražiti više zemalja, što govori koliko su ozbiljni kriminalci. Očekujem ipak da će Srbija imati prednost prilikom odluke o izručenju jer je su ovde počinili najviše ubistava, a mi imamo čvrste dokaze.
Srbija ima rok od 40 dana da pošalje sva dokumenta koja podržavaju zahtev za ekstradiciju. Posle toga veće od troje sudija zakazaće saslušanje. Odluka suda može da sadrži određene uslove za Srbiju, kao na primer da se optuženi vrati Španiji posle izručenja kako bi im se sudilo za zločine koje su tamo počinili.
U međuvremenu, državni tužilac Holandije rekao je da oni više nisu zainteresovani za Bojovića. On je u Holandiji bio osumnjičen za umešanost u atentat na Srđana Serža Miranovića u Podgorici 2006. godine. Ubistvo je bilo razultat bitke u podzemlju između holandskog mafijaša Vilema Holedera i Joce Amsterdama.


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.