Reklame


Bujanovac



BUJANOVAC - U Bujanovcu se danas raspala albansko-srpska koalicija koja je na vlasti bila dve godine i dva meseca, nakon što su odbornici albanskih partija usvojili predlog kojim se briše 17 srpskih naziva ulica u tom gradu na jugu centralne Srbije. Predlog o promeni naziva ulica usvojila je sedmočlana komisija u kojoj su četiri predstavnika albanske manjine preglasala tri predstavnika iz redova srpskog naroda. 
 
Za predlog su glasali samo odbornici iz redova albanskih partija, a nezadovoljni takvom odlukom, svi srpski odbornici su napustili sednicu. Tom odlukom u Bujanovcu se brišu nazivi ulica: Cara Lazara, Carice Milice, Vojvode Mišića, Vojvode Stepe, Radomira Putnika, Dimitrija Tucovića, Dositeja Obradovića Svetozara Markovića i drugih velikana iz srpske istorije, nauke, prosvete i kulture.
 
U buduće bi te ulice trebalo da nose imena: Skenderbeg, Redžep Hasani, Ljam Breznica, Naim i Sami Frašeri, Idriz Seferi i drugih albanskih književnika i boraca, kako je navedeno, za albansko buđenje. Ulicu će u Bujanovcu dobiti i Fatmir Ibiši iz Gnjilana, pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa, koji je februara 2000. godine kod sela Končulj, sa terorističkom grupom izveo bombaški napad na policijsko vozilo MUP-a Srbije, kada je jedan policajac ubijen, a tri teško ranjena.
 
Centralni gradski trg, koji sada nosi ime vođe Prvog srpskog ustanka, Karađorđa Petrovića, trebalo bi da se zove Trg Skenderbega. O ovoj odluci Skupštine opštine Bujanovac, konačan sud daće nadležna komisija Ministarstva za državnu upravu, lokalnu samoupravu, ljudska i manjinska prava. Srpski odbornici su glasanje albanskih odbornika doživeli kao poraz multietničke politike zajedništva i početak novog zaoštravanja ionako krhkih međunacionalnih odnosa.
 
Na zasedanju je dr Stojanča Arsić, dugogodišnji predsednik Skupštine opštine Bujanovac, a sada zamenik njenog predsednika, izrazio žaljenje zbog onoga što se dogodilo. "Od danas u Bujanovcu ništa nije kao što je bilo dosad. Koalicija više ne postoji", rezignirano je rekao Arsić i sa svim srpskim odbornicima napustio skupštinsku salu.
To, međutim, nije smetalo odbornicima iz redova albanske manjine da rutinski izglasaju pripremljeni predlog odluke. 

Vladajuća albansko-srpska koalicija raspala se nakon što su odbornici albanskih partija usvojili predlog kojim se briše 17 srpskih naziva ulica i daju imena Albanaca

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.