Reklame


Pre nekoliko sati, grupa Anonimus je objavila video klip u kojem preti Američkom kongresu da će u slučaju da u roku od 72 sata ne budu obustavljene sve akcije koje su deo SOPA i PIPA oboriti nekoliko najposećenijih web strana na svetu.
Povod za ovu poruku je akcija ukidanja web strane Megaupload.com od strane FBI, za koji grupa Anonimus kaže da nema veze sa borbom protiv piraterije, već isključivo sa pokušajem da se internet stavi pod kontrolu vlasti, te da takvi nasilni potezi američke vlade nisu rešenje, već problem.
Dalje u poruci nepoznat glas kaže kako grupa Anonimus ima pristup serverima Ujedinjenih nacija, Sony Play station net, Bele kuće, Youtube, Twitera, Facebooka, kao i pristup milionima korisnika raznih banaka i njihovim lični podacima, brojevima računa, kreditnih kartica i slično.

Grupa Anonimus je spremna da u roku od 72 sata od trenutka kada je FBI ukinuo Megaupload.com ugasi sve pomenute web strane, ukoliko Američki kongres ne zaustavi sve radnje protiv ove web strane i njenih osnivača.
Kraj poruke je upućen običnim građanima kojima se objašnjava da oni nemaju razloga da brinu za svoje podatke i njihovu bezbednost. Na ovaj način grupa Anonimus želi samo da pokaže koliko su sposobni i spremni da istraju u svojoj borbi za slobodu na internetu protiv državnih i ekonomskih monopola. Meta su im državne institucije, organizacije, i kompanije koje podržavaju izglasavanje SOPA i PIPA u Američkom Kongresu.
Ova poruka ostavlja mnogo otvorenih pitanja, prvo da li je prava, ako je prava, da li Američke vlasti zbog sopstvenog autoriteta uopšte imaju opciju da se povinuju hakerskoj grupi, treće ako je poruka prava i Amerika ostane dosledna svom principu da ne pregovara sa ucenjivačima, da li ćemo u Nedelju uveče ostati bez Fejsbuka, Jutjuba, Tvitera i ostalih gorepomenutih web strana, četvrto da li je ovo iscenirano od strane dela javnosti koje su za donošenje SOPA da bi se grupi Anonimus zalepila etiketa terorističke, ili da bi ih u slučaju da pretnja ne bude ostvarena proglasili neozbiljnom?
Jedino što je sigurno u celoj priči jeste to da je sve to jako zabavno, kao Matriks uživo.


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.