Reklame

Srbima u kalifornijskom gradiću Džekson policija svake godine dozvoli da na ulicama pucaju iz puški dvocevki i sačmarica u vazduh kako bi obeležili Božić po julijanskom kalendaru.
Kako je javila televizija KCRA iz Sakramenta, glavnog grada države Kalifornija, reč je o "jedinstvenom načinu na koji Srpska pravoslavna crkva donosi praznike".

- Dok je većina nas zapakovala božićne dekoracije, Srbi slave uz prasak - kaže spiker.

Televizijski prilog počinje snimcima pitomog božićnog bogosluženja u Crkvi Svetog Save u Džeksonu, gradiću od oko 4.500 stanovnika u okrugu Amador. To je najstarija srpska pravoslavna crkva u Severnoj Americi, sagrađena 1894. godine.

TV prilog počinje snimcima bogosluženja u Crkvi Svetog Save u Džeksonu

Dinamika se zatim drastično menja: kamera nas vodi na ulice Džeksona, kojima se kolona Srba u džipovima i "pikap" kombijima vozi do centra grada, gde počinje "prangijanje".

Kolona Srba u džipovima i kombijima ide ka centru grada

Dvadesetak Srba sa puškama dvocevkama i sačmaricama nekoliko minuta puca u vazduh, dovoljno da zadimi centar malenog Džeksona. Američki novinar navodi da je reč o slavlju, ali i tradiciji koja odaje počast prošlosti.


Zadimili: Srbi na ulicama Džeksona proslavljaju Božić po julijanskom kalendaru

- Pre nego što su Srbi emigrirali ovde, pucali su iz svojih pušaka da bi obavestili komšije da dolaze na piće i zakusku - objašnjava Bo Gilman, meštanin Džeksona koji danas vodi firmu za osiguranje koju je njegov deda, Srbin Neđo Vuković, osnovao 1951. godine.

Bo Gilman, lokalni biznismen srpskog porekla, objašnjava srpske običaje

Iako mi u Srbiji u prvi mah to ne bi pomislili, većina meštana Džeksona, "bili oni Srbi ili ne, izgleda da uživaju u larmi", nastavlja reporter televizije KCRA.

Amerikancima se dopada pucnjava, "bili oni Srbi ili ne", navodi kalifornijska TV stanica

- To je sjajna tradicija! Čak i ako niste Sloven - kaže kroz široki osmeh jedna od prolaznica.

Spiker na kraju priloga smiruje gledaoce koje je možda uznemirio prizor naoružanih muškaraca koji pucaju iz vatrenog oružja nasred ulice.

- Verovatno se pitate da li je policija u Džeksonu dozvolila ovu pucnjavu? A odgovor je: da, pucalo se ćorcima i malo se zabavilo - kaže spiker Galstan Dart.

Na ovom linku možete da pogledate kako je sve to izgledalo prošle godine u Džeksonu. Ovde pogledajte prilog iz 2010. godine.

I najnoviji strip Marka Somborca se bavi sličnom temom.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.