Reklame

Američki investitor Džordž Soroš upozorio je da bi svetski ekonomski sistem mogao da doživi kolaps, a da SAD očekuju neredi. Upozorio da se " svet suočava sa razdobljem zla"

VAŠINGTON - Američki `investitor nad investitorima` Džordž Soroš (81), rekao je da je ``u ovakvim vremenima opstanak glavna stvar", upozorivši da se ``svet suočava s najopasnijim periodom savremene istorije - razdobljem zla".
Evropa se suočava sa potonućem u haos i sukobe, rekao je on u intervjuu za američki časopis "Njusvik", dok za SAD predviđa nemire na ulicama i brutalni odgovor koji će dramatično suzbiti ljudske slobode.

Svetski ekonomski sistem bi čak mogao doživeti kolaps, upozorio je Soroš pred odlazak u Davos na Svetski ekonomski forum.
"Tako tešku i ozbiljnu situaciju u svetu još nisam video u svojoj karijeri", ukazao je Soroš i dodao da "nas čeka izuzetno teško vreme , umnogome slično onom iz 30-ih godina prošlog veka u vreme Velike depresije.
"Suočavamo se sa opštim nazadovanjem u razvijenom svetu koje preti da nas gurne u deceniju stagnacije ili čak i gore od toga. Najpovoljniji scenario je deflatorno okruženje, a najgori - kolaps finansijskog sistema", zaključio je Soroš.
Soroš, koji još uvek drži rekord u pravljenju novca tokom jednog jedinog dana trgovanja, po prvi put u svojoj 60-ogodišnjoj karijeri priznaje i da nije siguran u šta da uloži novac.
"Vrlo je teško oceniti šta je ispravno", rekao je on.
Soroš, koji je 1992. u džep stavio milijardu dolara u trgovanju britanskom funtom na takozvnu "Crnu sredu", kada je sterling izgubio 20 odsto vrednosti za manje od 24 sata, sada ne povlači one poteze koji bi se očekivali od čoveka koji prepozna "kljakavu" valutu čim je vidi.
On je dao podršku poljuljanom evru, pozvavši javno lidere evrozone da učine sve što su u stanju da bi osigurali opstanak te valute. "Evro mora preživeti jer bi alternativa - njegova propast - dovela do previranja koje Evropa i svet ne mogu da podnesu", rekao je Soroš.
Taj investitor je kupio oko dve milijarde dolara vrednih obveznica evrozone , uglavnom italijanskih, od firme za hartije od vrednosti "Global holdings".
Soroš je sada više zabrinut za opstanak nego za zadržavanje svog bogatstva.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.