Reklame

Bengazi - Snage lojalne bivšem libijskom lideru Moameru Gadafiju izvele su seriju napada u nekoliko libijskih gradova i ubile sedam boraca koji su učestvovali u rušenju Gadafijevog režima. Sukobi su izbili u ponedeljak kad je u zapadnom gradu Bani Valid oko 150 Gadafijevih pristalica otvorilo vatru na barake u kojima su smeštene vladine snage i tom prilikom ubile četiri borca. Očevici su preneli su da su napadači bili naoružani "kalašnjikovima" i minobacačkim raketama i da je najmanje 20 ljudi ranjeno u uličnim borbama.

Prema nepotvrđenim informacijama, Gadafijeve pristalice su preuzele kontrolu nad gradom, dok pojedini izvori tvrde da im to nije pošlo za rukom, već da su jedino uspeli da na severnoj kapiji grada istaknu staru zelenu libijsku zastavu iz vremena Gadafijevog režima.


Zvaničnici libijskih vazduplovnih snaga su upozorili da su avioni spremni na upućivanje u Bani Valid ukoliko se situacija pogorša, a isto tako biće upućeno dodatnih 1.500 vojnika okupljenih iz više provladinih milicija iz zapadne Libije. Bani Valid je jedno od poslednjih uporišta koje su nove revolucionarne vlasti pokorile u građanskom ratu prošle godine.

Iako nema potvrde da li je reč o koordinisanim napadima, Gadafijeve pristalice posle nekoliko sati u Bengaziju ubile su tri borca vladinih snaga.

Pucnjave je bilo sinoć i u nekoliko predgrađa u Tripoliju, a vojni zvaničnici su saopštili da su napade pokušale da izvedu Gadafijeve "uspavane ćelije" koje žele da iskoriste dešavanja u Bani Validu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.