Reklame


Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zahteva da u timu lekara-specijalista iz Srbije koji bi ga posetili i pregledali u pritvoru Haškog tribunala bude i jedan ginekolog, zbog čega je došlo do zastoja u organizaciji posete, uprkos naporima vlasti Srbije i sekretarijata Tribunala, saznaje danas Beta iz više obaveštenih izvora u Hagu.
Ti izvori rekli su da Šešelj insistira da među specijalistima koji će ga posetiti bude Paja Momčilov, poslanik SRS u Skupštini Srbije, koji je po profesiji - ginekolog. Po Šešeljevom zahtevu, ostali članovi tima iz Srbije trebalo bi da budu Milovan Bojić, Miodrag Vukčević i Zoran Naumović koji su kardiolozi i pneumolozi.

Šešeljev stav je, po jednom od izvora Bete, da ako poseta ne bude dozvoljena ginekologu Momčilovu ne želi da ga posete ni drugi specijalisti.


O Šešeljevom zahtevu još odlučuje sekretarijat Haškog tribunala, razmatrajući šta bi mogao biti razlog za posetu ginekologa optuženom koji je muškarac, osim činjenice da je Momčilov član SRS.

Sekretarijat je prošle godine uveo nadzor Šešeljeve komunikacije sa pravnim savetnicima, članovima SRS - koja je bila poverljiva - zbog sumnje da Ssešelj u tim razgovorima prenosio podatke o zaštićenim svedocima iz glavnog procesa koji se protiv njega vodi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima, 1991-93.

  • Suđenje Šešelju traje od novembra 2007. godine, a završne reči trebalo bi da počnu 5. marta. Lider radikala je u međuvremenu osuđen na 15 i 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka, a prva presuda je pravosnažna. U pritvoru Haškog tribunala, Šešelj je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je optužnica protiv njega bila objavljena.
Drugi izvor naveo je da je Nacionalni savet za saradnju Srbije s Haškim tribunalom ponudio da finansira posetu specijalista Šešelju, ali da je on to odbio, ponavljajući više puta izrečeni stav o "izdajničkom režimu u Beogradu" čiji je, po njemu, Savet deo.

Lider radikala zahtevao je, uprkos tome, da posetu finansira Ministarstvo zdravlja Srbije, što je prihvaćeno.

Za 8. februar, pred Tribunalom je danas zakazana rasprava o stanju u postupku protiv Šešelja, na kojoj će biti razmatrano i njegovo zdravstveno stanje.

Pretresno veće Žana Kloda Antonetija je, zakazujući raspravu, naznačilo da je "zabrinuto" zbog bolesti Šešelja.

Veće je nedavno naložilo da Šešelja pregleda ruski pneumolog Sergej Avdejev - koji ga je, na njegov zahtev, pregledao prošle godine - ali je Avdejev odgovorio da to ne može učiniti u roku od mesec dana. Sudski sekretarijat trenutno traži drugog ruskog specijalistu koji bi mogao pregledati Šešelja.

Ssešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, a posle ukazane hitne pomoći bio je prebačen u bolnicu u Lajdenu, gde mu je 12. januara, kako je medijima u Srbiji prenela njegova supruga Jadranka, ugrađen aparat za regulisanje srčanog ritma, pejs-mejker.

Nakon što je vraćen u sudski pritvor, Šešelj je u dva navrata - poslednji put u nedelju - ponovo bio u bolnici "iz mere predostrožnosti", kako je Beti danas rekla predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je precizirala da je cilj pregleda u bolnici bio da se utvrdi da li Ssešeljevo stanje zahteva bolničko lečenje. Oba puta, specijalisti su utvrdili da je Šešelj u "stabilnom" stanju i da nema potrebe da bude zadržan u bolnici, posle čega je istog dana vraćen u pritvor, kazala je Jelačićeva.

SRS je više puta optužila Tribunal da Šešelja ne leči na primeren način, nazivajući to pokušajem ubistva. Sud je kao "apsolutno neosnovane" odbacio te optužbe, podvlačeći da se Šešelju pruža najbolja raspoloživa medicinska nega.

Po rečima Jelačićeve, Tribunal ne može objaviti detaljnije podatke o Šešeljevom zdravlju zbog toga što je on to odbio da odobri.

Šešelj nije dozvolio da te informacije budu prosleđeene ni sudijama koji vode proces protiv njega.

Prošle godine, Šešelj je zbog tahikardije - poremećaja srčanog ritma - bio podvrgnut "ablaziji", medicinskom zahvatu kojim se pravilan srčani ritam uspostavlja sondom ubačenom u srce kroz preponsku arteriju.

Šešelj je prošle godine odbio da ga pregleda kardiolog koga je odredio Tribunal, samo zato što dolazi iz Velike Britanije.

0 коментара:

Постави коментар