Reklame


Misteriozni džinovski vojnik na sahrani Kim Džong Ila

Sahrana Kim Džong Ila u Pjongjangu, prestonici Severne Koreje, donela nam je juče scene unezverenih žena i muškaraca koji histerično plaču za pokojnim vrhovnim vođom. Ali na stotinama fotografija procesije pojavio se i jedan krajnje neobičan detalj - džinovski vojnik.


Pogledajmo originalnu agencijsku fotografiju.

 Crvenim krugom je označen džinovski vojnik koji stoji u poslednjem redu počasnog stroja na sahrani Kim Džong Ila (ovde uvećajte+)
 
Iako zasigurno spada među najviše ljude na planeti, ovaj skoro trometraš se gotovo stopio sa masom maslinastih uniformi. Pogledajmo zato sledeću fotografiju sa obeleženom siluetom.
 

Silueta džinovskog severnokorejskog vojnika oivičena belom linijom
 
Na dodatno uvećanoj fotografiji vidi se da je ovaj džin bar za 30 do 40 odsto viši od svojih saboraca. Ako uzmemo da u poslednjem redu stoje najviši vojnici i da su oni prosečno visoki, na primer, 175 centimetara, poređenjem u "Fotošopu" dolazimo do zaključka da je misteriozni gigant visok bar 245 centimetara. Ako, pak, u poslednjem redu stoje najniži vojnici, kao što je običaj u srpskoj vojsci (hvala komentatorima koji su nam skrenuli pažnju na ovaj detalj), korejski džin bi mogao da bude visok oko 235 centimetara.
 
S tom "metražom" bi mogao da u teme gleda i nekadašnjim NBA divovima - 231 cm visokom rumunskom košarkašu Georgeu Murešanu i dva centimetra nižem Kinezu Jao Mingu.
 

Ukoliko se pretpostavi da je prosečna visina vojnika u poslednjem redu 175 centimetara, grubom analizom dolazimo do visine od oko dva i po metra
 
Fotografiju je emitovalo nekoliko svetskih agencija, zbog čega se može zaključiti da se ne radi o fotomontaži. Identitet i tačne dimenzije ovog ogromnog džina za sada će ostati tajna.
 
Kad smo već kod priče o fotomontaži...

 
Ceremonija sahrane Kim Džong Ila ipak nije mogla da prođe bez fotomanipulacije, po čemu je Severna Koreja dobro poznata. Poređenjem gornje slike sa donjom, koja je snimljena skoro u istom trenutku ali je potom retuširana, vidi se kako su "fotošop-majstori" izbrisali TV ekipu u donjem levom uglu, jer se iz nekog razloga nije dopala cenzorima.
 

 
Osim toga, na desnoj strani donje slike se vidi da je dodatno izbeljen sneg kako bi svaki detalj sa sahrane "Dragog vođe" bio savršen i po ukusu propagandista u službi diktatorskog režima.

0 коментара:

Постави коментар