Reklame


Rusko tužilaštvo vodi istragu o prodaji ljudskih organa u bolnici “Medikus” na Kosovu, a u do sada prikupljenim materijalima, kao organizator ilegalne prodaje bubrega pominje se jedan od komandanata OVK, sadašnji premijer Kosova Hašim Tači. U dokumentaciji koja će, prema najavama, zajedno sa celokupnim predmetom biti predata Evropskoj uniji, zabeleženo je i svedočenje dvojice Rusa, kojima su u “klinici smrti” u Prištini izvadili bubrege i prodali ih na crnom tržištu.
Ruski istražni organi vode proces od 4. oktobra prošle godine. Do sada je potvrđeno da su dvojica Rusa bili žrtve nelegalne trgovine organima, da im je u klinici “Medikus” izvađen levi bubreg i njihova svedočenja su deo dokaznog materijala koji je sakupljen u predmetu klinike „Medikus”.

Ceo proces prati ministarstvo inostranih poslova Rusije, koje će posle završetka istrage celokupan predmet predati Euleksu. Među osumnjičenima u ruskoj istrazi nalazi se nekoliko bivših radnika klinike “Medikus”, državljani Albanije, doktor iz Turske i Izraelac, kao i Ilir Recaj, bivši visoki funkcioner Ministarstva zdravlja Kosova.




Prema ruskoj istrazi, oni su obmanjivali Srbe, Turke, Moldavce, Kazahstance, Beloruse i Ruse nudeći im veliki novac za otkup bubrega, odnosno oko 15.000 evra za organ.

Novac, međutim, niko od oštećenih nije dobio, iako su organe iz klinike “Medikus” prodavali od 80.000 do 100.000 evra na crnom tržištu. Rusko tužilaštvo osumnjičenima na teret stavlja formiranje organizovane kriminalne grupe, trgovinu ljudima...

„Doktor Frankenštajn“ ponovo pomenut
U ruskoj istrazi turski lekar Jusuf Erdžin Sonmez označen je kao jedan od glavnih “izvršitelja” u klinici “Medikus”. Sonmez, kog turski mediji zovu “doktor Frankenštajn”, hapšen je nekoliko puta zbog sumnji da je umešan u trgovinu organima na Kosovu. Sonmez je u Turskoj osuđen na dva meseca zatvora. Sredinom januara prošle godine, Sonmez je bio uhapšen u Turskoj i potom, nakon ispitivanja u Istanbulu, pušten na slobodu.
Kako “Blic” saznaje, Hašim Tači označen je u ruskoj istrazi kao glavni organizator trgovine organima na teritoriji Kosova i on se dovodi u vezu sa nestankom 300 kosovskih Srba, Roma i državljana drugih zemalja, koji su 1999. godine prebačeni u Albaniju gde su im vadili bubrege i druge organe, a po istom principu radila je i klinika “Medikus” koja se nalazi na periferiji Prištine.

- Rusija će se izboriti da taj slučaj bude istražen do kraja - rekao je na konferenciji u Moskvi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Sledeće suđenje u vezi sa predmetom klinike „Medikus” održaće se do kraja februara, zbog čega Euleks smatra da je dobijanje materijala iz Rusije od krucijalnog značaja.

- Euleks i tužilaštvo su u stalnom kontaktu sa vlastima u Moskvi da bi obezbedili pravnu pomoć u ovom slučaju - rekao je portparol Euleksa Nikolas Hoton.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.