Reklame


Mladu Palestinku Baru Melhem (20) iz grada Kalkilija, na Zapadnoj Obali, otac i maćeha su 10 godina držali zatvorenu u toaletu, zlostavljali i tukli, oskudno hranili i predlagali joj da se ubije žiletom. Otac joj je pretio da će je, ako pokuša da pobegne, silovati dok ne zatrudni, a zatim ubiti i to prikazati kao "zločin iz časti".

Bara Melhem: "Ja ne mrzim svog oca, ali mrzim to što mi je uradio"
Njenim mukama je došao kraj u subotu, kada je njena tetka pozvala palestinske snage bezbednosti koje su je oslobodile, dok su otac i maćeha, arapski građani Izraela, uhapšeni i očekuje ih suđenje.

- Sada sam radosna. Moj život počinje! - izjavila je prilikom izlaska na slobodu devojka koja je zdrav razum sačuvala zahvaljujući tranzistoru, koji je često slušala, i "sanjarenju o Suncu i slobodi."

Kada su je izveli iz njenog zatvora, u žalosnom stanju i odeći koja se raspadala, žmirkajući je pitala da li je to Sunce, o kom je sanjala, i ljudi, koje je slušala na radiju.


Bara sada živi kod majke Majsun, u skromnim prilikama koje opisuje kao “raj”. Želi da završi studije psihologije, kako bi jednog dana mogla da pomaže ljudima koji su doživeli sličnu sudbinu, jer “u svakoj kući ima nekoga ko pati”.

Jabuka na dan

Bara kaže da je zdravlje sačuvala zahvaljujući jednoj jabuci dnevno, koju je redovno dobijala uz hleb i vodu, i fizičkim vežbama, kao i sitnim poslovima kojima je sebe nastojala da zaokupi. 
Kada joj je bilo 10 godina, Bara je pokušala da pobegne od kuće, ali ju je policija vratila ocu koji ju je posle toga zatočio u toaletu. Zatim je naterao da potpiše izjavu da ne želi da ide u javnu školu.

Bara nije jedina trpela očevo nasilje, jer su kroz sličnu torturu, ali u blažem obliku, prošli njeni brat i sestra.
Njima nije dozvoljavano da napuštaju kuću kada je otac napolju, a nisu išli ni u školu, jer su mentalno bolesni.

- Strah, strah, strah! To je bila osnova mog života - kaže Bara.

Ipak, ona posle svega ne oseća mržnju.

- Ne mrzim svog oca, ali mrzim to što mi je uradio. Zašto je to učinio? Ne mogu to da shvatim - kaže Bara.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.