Reklame


Pobesneli Maks - Jedan čovek sa kapuljačom na glavi skočio je na moja kola i zario mi sekiru u šoferšajbnu! Sva sreća je da sam ostao pribran i nisam izgubio kontrolu nad vozilom, pa sam ga nekako otresao sa haube i pobegao... navijač Hrvatske
Žrtva "Pobesnelog Maksa"...  navijač Hrvatske iz Osijeka
Više hrvatskih navijača je povređeno, a desetine automobila sa hrvatskim registarskim oznakama demolirano je u sinoćnjim obračunima širom Novog Sada nakon rukometne utakmice Hrvatska - Francuska! Tuče je bilo i u okolnim naseljima, a na benzinskoj pumpi u Rumi nožem je uboden jedan navijač hrvatske reprezentacije, koji je potom prevezen u novosadski urgentni centar.

Osuli paljbu po Srbima

Na većini hrvatskih portala, odmah posle incidenata, pojavili su se tekstovi sa izveštajima o sinoćnjim nemirima. Tiražni "Jutarnji list" objavio je tekst pod naslovom "Hrvatski navijači napadnuti kamenicama i sekirama u sačekuši", u kome je navedeno da je "grupa srpskih navijača, motivisana mržnjom prema Hrvatima, napravila veliki nered". Komentari njihovih čitalaca bili su (ne)očekivani: "A što drugo očekivati od tih pećinskih ljudi?!", "Oko za oko, zub za zub!", "Jednom Srbin, uvijek Srbin"... Neki od njih najavljivali su i osvetu nad srpskim turistima u Hrvatskoj, kao i masovni dolazak u petak u Beograd.

Kao i posle nedeljne utakmice koju je Hrvatska igrala u Novom Sadu, i pored velikih policijskih snaga raspoređenih na ulicama ovog grada, ni jučerašnji dan nije mogao da prođe bez incidenata. Odmah po završetku utakmice u hali "Spens", nešto posle 20 sati, kamenovana je kolona automobila hrvatskih registarskih oznaka. Istovremeno, na jednom novosadskom parkingu demolirano je nekoliko vozila pristalica "kauboja".
- Videla sam navijače Hrvatske kako istrčavaju iz kola, beže i drže ruke preko glave. Kamenje je padalo kao kiša. Ako niko nije ozbiljnije povređen ili poginuo, onda je to prava sreća - šokirano priča jedna žena koja je prisustvovala ovoj tuči.
Na mesto događaja ubrzo su stigle ekipe policije i Hitne pomoći, a nekoliko navijača uglavnom sa lakšim povredama, zbrinuto je u Urgentnom centru. Policija se odmah dala u poteru za učesnicima incidenta i do zaključenja ovog broja Pressa uhapšeno je više od deset osoba, dok je više desetina njih privedeno na informativni razgovor.
Internetom već kruže fotografije novih otetih transparenata navijača hrvatske reprezentacije. Ovoga puta, "ceh" su izgleda platili fanovi iz Vinkovaca
- Mnogo, uglavnom mlađih ljudi učestvovalo je u sinoćnjim nemirima. Naše ekipe su svuda na terenu i sigurno je da ćemo više informacija imati tek u narednim danima. Najbitnije je da se na ulicama obezbedi red i mir za sve stanovnike i goste Srbije - rekao je za Press izvor blizak istrazi.
Još nekoliko manjih tuča srpskih i hrvatskih navijača izbilo je u raznim delovima Novog Sada, a obračuna je bilo i u drugim vojvođanskim gradovima. Tako je na jednoj benzinskoj pumpi u Rumi prvo zapaljen kombi hrvatskih navijača, a potom je došlo do tuče u kojoj su korišćene palice, metalne šipke i kameni blokovi, a jedan navijač iz Hrvatske je čak uboden nožem. On je prevezen u novosadski urgentni centar i njegovo stanje je, prema poslednjim informacijama, stabilno.
- Jedan čovek sa kapuljačom na glavi skočio je na moja kola i zario mi sekiru u šoferšajbnu! Sva sreća je da sam ostao pribran i nisam izgubio kontrolu nad vozilom, pa sam ga nekako otresao sa haube i pobegao - uzbuđeno priča jedan Osječanin koji je napadnut na izlazu iz Novog Sada kod naselja Veternik. 

Hrvati napadali volontere

Više od 4.000 hrvatskih navijača bodrilo je svoju reprezentaciju juče u hali "Spens". Međutim, ni tamo nije sve prošlo mirno, jer su organizatori Evropskog prvenstva saopštili da su pojedini navijači Hrvatske vređali volontere u hali, dok su pre dva dana napali i dečaka koji je nosio kostim maskote prvenstva. U proteklih nekoliko dana druge faze rukometnog prvenstva, bilo je i drugih provokacija na nacionalnoj osnovi u režiji hrvatskih navijača, poput skandiranja "Tko ne skače, pravoslavac je"...

D. Minić - M. Ninković

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.