Reklame


Osvojen Bani Valid, borbe u Bengaziju i u prestonici. Bani Valid, koji je uz Sirt poslednji pao u ruke novog režima, od juče kontroliše moćno lokalno pleme Varhala, nove vlasti tvrde da su to progadafijevske snage
Libijski grad Bani Valid u rukama je snaga lojalnih ubijenom lideru Muameru Gadafiju, koje su istakle zelenu zastavu bivšeg režima.
Tokom poslednjih 48 sati došlo je do nekoliko oružanih napada na regularne vojne jedinice i u Tripoliju i Bengaziju za koje se ne zna da li su međusobno koordinisani.

Takođe, nije jasno ni da li su Bani Valid zaista zauzeli borci koji sebe smatraju progadafijevski nastrojenim ili se radi o osveti lokalnog plemena zbog pljačke tog mesta od strane zloglasne jedinice iz Misrate.

Pobuna i boraca koji su rušili Gadafija

Napadi na vojnike lojalne novoj vlasti usledili su tri meseca pošto je Gadafi ubijen i najžešći su udarac za privremene vlasti. Zapadne vlade gube veru da Nacionalni savet i njegov lider Abdel Džalil mogu da kontrolišu zemlju.
Pogotovo što su od prošle sedmice suočene sa protestima i nekadašnjih saboraca, koji su nezadovoljni zbog neisplaćivanja odštete ranjenima u građanskom ratu. Tako je Džalil napadnut pre tri dana u Bengaziju od gnevnih boraca, dok je njegov džip spaljen. Njegov zamenik Abdel Hafiz Goga juče je podneo ostavku.

Ono što je sigurno, tokom borbi ubijeno je sedam vojnika odanih libijskom nacionalnom savetu i ranjeno najmanje 40.

„Gadafijevi spavači"

Lokalne vlasti izgubile su kontakt sa prestonicom, u kojoj je takođe bilo borbi, kao i Bengaziju, gde su poginula tri borca zvanične vojske.
- U Bani Validu učestvovalo je oko 250 vojnika naoružanih „kalašnjikovima", mitraljezima i ručnim bacačima, to su Gadafijevi spavači - rekao je šef lokalnog saveta Bani Valida, Mubarak al Fatamni.
Kako javlja Rojters, čiji je izveštač stigao u Bani Valid, deo meštana tvrdi da tu nema Gadafijevih snaga i da su svi tokom nedavnih borbi postali braća.
Nismo se ovako dogovorili .... Bivši revolucionari u Bengaziju verbalno napali Abdela Džalila
Drugi, koji je želeo da ostane anoniman, međutim, tvrdi da je sve počelo u ponedeljak, kada je uhvaćen jedan bivši Gadafijev borac, što je izazvalo gnev među njegovim saborcima.
- Upali su u sedište policije, oslobodili ga i ubili policajca na vratima policijske uprave - tvrdi on.
Bani Valid je sedište moćnog i dobro organizovanog plemena Varhala, koje je do kraja odbijalo da pred vlast novom režimu, tako da je sam grad pao baš u danima kada je uhvaćen i ubijen Gadafi.

„Istrebljenje pacova"

- Po ulasku snaga lojalnih Libijskom nacionalnom savetu Bani Valid je opljačkan i spaljen i Varhala je samo čekala trenutak kada će krenuti u osvetu - smatraju analitičari dobro upoznati sa stanjem u Libiji. I dočekali su ga pretprošle noći kada je prvo oko 150 naoružanih njegovih pripadnika držalo pod opsadom garnizon vojske, koja je uhapsila zvaničnika vlasti Muamera Gadafija
Tokom vikenda, u gradu se pojavio „pokret otpora", koji je delio letke sa pozivima na „istrebljenje pacova", kako je Gadafijev režim zvao pobunjenike tokom osam meseci duge pobune, javlja RTS na svom internet portalu. 
Milojko Božović

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.