Reklame

Američki stručnjak za Balkan Stiven Majer: Zapad će prihvatiti podelu Kosova ako se dogovore Beograd i Priština. Srbija treba da insistira na pravima iz Rezolucije 1244
POSLEDNJA poglavlja raspada Jugoslavije još nisu napisana. Na nekoliko mesta na Balkanu moguće je menjanje granica, a jedno od njih je Kosovo. Za južnu srpsku pokrajinu podela bi bila i najbolje rešenje, jer je očigledno da nijedno drugo ne funkcioniše, ni paralelne institucije, ni Ahtisarijev plan - kaže u intervjuu za „Novosti“ Stiven Majer, profesor na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu i dugogodišnji analitičar CIA za Balkan.

* Za najuticajnije zemlje Zapada, kosovska nezavisnost je završena priča i protive se daljem menjanju granica i podeli?
Ako Beograd i Priština dođu do zajedničkog rešenja, Zapad bi morao to da prihvati. Beograd verovatno nikad neće moći da uspostavi kontrolu nad teritorijom južno od Ibra i zato treba da pokuša da sačuva sever Kosova. Srpska vlast mora da kaže Zapadu: „Odbijte, ne zanima nas kakva rešenja vi nudite, ovde mi živimo i mi moramo da nađemo odgovore“.
* Poslednji put kada je Srbija poručila „odbijte“ usledile su sankcije, NATO bombardovanje...
- Neće biti sankcija, ni NATO intervencije. Uostalom, sada ima toliko drugih tržišta, izvan EU, u kojima Srbija treba da traži svoju šansu. Uradili ste sve što je EU tražila od vas, a nagrađeni ste „suspenzijom“ odluke o kandidaturi. Kada je vlada slaba, kao što je slučaj sa srpskom vladom oko kosovskog pitanja, to ohrabruje Brisel da ispostavlja još više zahteva. Srbija mora da insistira na pravima koja su joj data Rezolucijom 1244, da se za početak srpska policija vrati na sever, kako bi se obezbedila sigurnost za Srbe.
* EU, a posebno Nemačka, traže suprotno - da se Srbija povuče iz institucija na severu?
- Upravo zato Srbija mora da kaže Zapadu da se povuče, jer oni nameću ishod pregovora Beograda i Prištine, diktiraju pravac dijaloga, na šta nemaju pravo. Srbija treba da jača učešće u institucijama na severu. Briselu i Vašingtonu, a posebno Nemačkoj, na diplomatski način treba reći da moraju da prestanu sa pritiscima i nerealnim zahtevima. Druga važna stvar je da Beograd suspenduje dijalog sa Prištinom, dok Zapad ne promeni svoj odnos prema Srbiji i rešavanju kosovskog pitanja.
* Ali EU nastavak i uspeh dijaloga navodi kao jedan od glavnih preduslova za kandidaturu?
- Suspenzija treba da bude privremena, dok se ne obezbede garancije za sigurnost Srba na KiM. Kada se sa Prištinom postigne dogovor o sigurnosti, treba ponovo sesti za sto, ali bez pritiska Zapada.
* Kolike su šanse da Srbija napravi sledeći korak ka EU u martu?
- Dok god je situacija između Beograda i Prištine ovakva kakva jeste, i dok god se Evropa bori sa velikim ekonomskim problemima, neće biti mnogo šansi za značajniji napredak u integracijama. Srbija je tako nestrpljiva i odlučna da se priključi EU, da ne vidi nijednu drugu alternativu.
* Osim podele Kosova, čuli su se i predlozi o „razmeni“ teritorija, jug Srbije za sever KiM...
- I to nije nemoguće, ukoliko bi se dve strane oko toga dogovorile, bez diktata Vašingtona, Brisela ili Berlina. Kosovo je postalo zamrznuti konflikt, i zato ni Beograd ni Priština ne mogu dalje.
* Gde je još na Balkanu, osim na Kosovu, moguće novo prekrajanje granica?
- Pre svega u BiH, a moguće i u Makedoniji. Nije isključen raspad BiH na dve ili čak tri države. Eksperiment BiH od starta nije funkcionisao dobro, a preživljava samo zbog neprestanog pritiska sa Zapada i nesposobnosti ili odsustva volje lidera u BiH da je konačno i zvanično rasformiraju na konstitutivne delove.
* A Vojvodina i Sandžak?
- Secesija Vojvodine je malo verovatna, jer su Srbi tamo većinski narod. Takođe, tamo postoje dobre pravne institucije i zakoni koji štite manjine. Mnogi ne znaju da Srbija ima jedan od najboljih i najuspešnijih sistema zaštite manjina. Sandžak je malo kompleksniji problem, ali i sa tim se da izaći na kraj, jer situacija nije ni približno komplikovana kao na KiM i u BiH. 

NATO JE SKUP PROJEKAT
* DA li bi ulazak u NATO poboljšao spoljnopolitičke pozicije Srbije?

- Ne vidim šta NATO može doneti Srbiji. Nema neprijatelja od kog treba da se branite. S druge strane, NATO je skup projekat, pitanje je da li to sebi možete da priuštite. Svaki američki proizvođač pokušavaće da vam proda naoružanje i letelice koje vam nisu potrebne.

SRBIJA VAN FOKUSA AMERIKE
* KAKVU politiku će zvanični Vašington voditi prema Srbiji u narednom periodu?

- Kako vreme prolazi, Balkan je sve manje važan za SAD. Jedini koji u Vašingtonu još žele da pritiskaju Srbiju su stari „klintonovci“. Obamina administracija nije toliko zainteresovana za Balkan, njihov fokus je na drugom mestu. To je bolje za Srbiju.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.