Reklame

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je Jutarnjem listu da će Zagreb povući tužbu za genocid protiv Srbije, jer se tom optužbom "dižu niske strasti, a to nije moralno prema narodu".U slučaju tužbi imate dve mogućnosti. Jedna je da želite rešiti probleme kao što su nestali, opljačkana imovina i procesi za ratne zločine. Druga je mogućnost da na duži rok u regionu u životu želite održavati sukob niskog intenziteta - rekla je Vesna Pusić.

Uz ocenu da to ima svoju funkciju zato što je i jednoj i drugoj strani na raspolaganju mogućnost da uzburka kolektivne emocije neposredno pre izbora.

- A to šteti društvima koja su već platila visoku cenu tako kratkoročnih ciljeva koji se postižu hranjenjem sukoba niskog intenziteta u regionu. Smatram da je to ne samo neodgovorno prema gradjanima obe države, nego i nemoralno. Držaćemo se toga da smo dobili poverenje na izborima ne zato da ljude zavaravamo, nego da im rešavamo probleme i činimo život lakšim - rekla je Vesna Pusić.

Nova šefica hrvatske diplomatije rekla je da je ne brine protivljenje Hrvatske demokratskezajednice (HDZ) međusobnom povlačenju tužbi za genocid Hrvatske i Srbije i da je za Zagreb stabilnost u regionu egzistencijalno pitanje.

Pusić je nedavno na pitanje novinara o mogućnosti povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije, rekla da postoji mogućnost da se to pitanje stavi na dnevni red ukoliko prethodno bude postignut međudržavni sporazum o otvorenim pitanjima između dve države, kao što su pitanja nestalih, opljačkane imovine i procesuiranje ratnih zločina.

0 коментара:

Постави коментар