Reklame


Dve trećine građana Hrvatske izjasnilo se na referendumu za pristupanje Evropskoj uniji, objavila je danas Državna izborna komisija (DIP). Prema rezultatima objavljenim nakon što je obrađeno svih 6.750 glasačkih mesta, za pristupanje Hrvatske EU izjasnilo se 66,27 odsto birača, a protiv 33,13 odsto.
Nevažećih listića bilo je 0,56 odsto. Ukupan broj popisanih birača u Hrvatskoj je 4.504.765, a na jučerašnji referendum izašlo je 1.960.231 ili 43,51odsto.
Broj važećih listića bio je 1.948.498 ili 99,44 posto, dok je nevažećih listića bilo 11.066 ili 0,56 odsto.

Pravo glasa imalo je 4,5 miliona hrvatskih državljana od kojih oko 412.000 u inostranstvu. Za uspeh referendum bilo je potrebno da pristupanje EU podrži više od 50 odsto građana izašlih na birališta.


  • Hrvatska će 28. članica Evropske unije postati 1. jula 2013. nakon što prethodno to potvrde i sve zemlje članice EU.
Najveći odziv bio je u Zagrebu gde je do 16 časova glasalo oko 40 odsto upisanih, a najmanji u Vukovarsko-sremskoj županiji, 25,53 odsto.

DIP je saopštio i da je policija nekoliko puta intervenisala uglavnom zbog ispisivanja parola protiv EU kod biračkih mesta ili u njihovoj blizini.

Toga je bilo u Splitu, Sinju, Solinu, Kaštel Novom i Stobreču. Napisano je: "Ne EU", "Ne ropstvu, ne okovima, ne EU", "Ne srljajte kao guske u magli", "Izdali ste generale za Eu Euroslaviju".

Na glasačkom mestu u Senju jedan glasač je hteo da zadrži glasački listić za uspomenu, ali je do dolaska policije, ipak, listić ubacio u glasačku kutiju.
   
Državni vrh Hrvatske pozdravio pozitivan ishod referenduma  
Državni vrh Hrvatske pozdravio je sinoć nezvanične rezultate referenduma prema kojima je oko 66 odsto građana podržalo ulazak u Evropsku uniju.

Predsednik Ivo Josipović istakao je da je današnji dan veliki za Hrvatsku i po značaju i po rezultatu.

"Rečeno je veliko evropsko DA", naglasio je hrvatski predsednik.
On je izrazio uverenje da današnja odluka odredila Hrvatsku kao evropsku zemlju, zemlju evropske budućnosti.

Predsednik Sabora Boris Šprem rekao je da Hrvatsku očekuje bolji i srećniji život.

"Hrvatska ostaje svoj na svome sa širim vidicima i s puno većim mogućnostima", poručio je Šprem.

Trojica predsednika su posle kraćih prigodnih govora šampanjcem nazdravili hrvatskom "Da" ulasku u Evropsku uniju.

U Saboru se okupilo oko 500 zvanica, bivših i sadašnjih funkcionera, predstavnici sudske i lokalne vlasti, vojske, akademske i verske zajednice, kao i diplomatskog kora.

Iako je bilo najavljeno da će se trojica predsednika obratiti javnosti nakon što Državna izborna komisija u 22 časa objavi prve nepotpune privremene rezultate, oni su to učinili ranije.

Ivo Josipović
  
"Ovo je istorijska odluka i naglašavam - prvi put u istoriji ovako veliku odluku doneli smo sami", izjavio je premijer Hrvatske Zoran Milanović koji je, zajedno s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i predsednikom Sabora Borisom Špremom, u parlamentu dočekao rezultate referenduma.

Milanović je rekao da je današnja odluka "možda okretni moment u istoriji i uspeh ili neuspeh zavisiće od nas samih".

Zoran Milanović

Premijer Hrvatske izjavio je i da ga je iznenadio mali odziv birača na referendum o ulasku u EU, ali da veruje u njegov pozitivan ishod.

"Kad ste na vlasti, makar i mesec dana, a održava se referendum, gledate to kao svoje dete. Ne osećam gorčinu, ali očekivao sam veći odziv", rekao je Milanović za Novu TV po zatvaranju birališta.

On je rekao da su ljudi "očito zamoreni" i da bi za sve bilo bolje da je odziv bio veći.

On je rekao da Hrvatska do sada nikada nije nijednu odluku toliko dugo pripremala kao ovu.

"Kako se organizacija u koju ulazimo, po prvi put svojom voljom, menjala u ovih deset godina, menja se i danas, ali takav je život", rekao je Milanović.

Premijer Hrvatske je naglasio da nema mesta evroskepticizmu, već samo zdravoj ljudskoj skepsi kao jednom od faktora za donošenje odluke.

  
 
Tadić čestitao građanima i državnom vrhu Hrvatske
Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je večeras građanima Hrvatske koji su na referendumu podržali članstvo svoje zemlje u EU i ocenio da su doneli dobru odluku za budućnost svojih pokolenja.
"Čestitam svim građanima na odluci da Hrvatska uđe u Evropsku uniju. Ovo je odluka od ogromne važnosti za budućnost Hrvatske, ali i pozitivan signal za čitav naš region", naveo je Tadić u čestitki upućenoj predsedniku i premijeru Hrvatske, Ivi Josipoviću i Zoranu Milanoviću.
Tadić je rekao da ulazak Hrvatske u EU otvara veće šanse za integraciju Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u zajednicu ravnopravnih evropskih naroda.
"EU znači poštovanje i primenu evropskih standarda i zakona, i perspektiva je za bolji, sigurniji i mirniji život svih građana našeg regiona koji je kroz čitavu svoju istoriju bio opterećen ratovima, tenzijama i turbulencijama. Ovo je jedini put kojim sukobe ostavljamo iza sebe i otvaramo nove stranice mira, tolerancije i saradnje", navodi se u poruci predsednika Srbije.

Vesna Pusić: Fantastičan rezultat referenduma
Ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izrazila je večeras zadovoljstvo nezvaničnim rezultatima referenduma po kojima je većina građana
podržala ulazak u Evropsku uniju.

"Ovo je fantastičan rezultat, ozbiljan i jako obavezujući", izjavila je Vesna Pusić novinarima u zgradi parlamenta gde je dočekala prve nezvanične rezultate današnjeg izjašnjavanja građana.

Prve rezultate refereneduma pozdravio i glavni hrvatski pregovarač s EU Vladimir Drobnjak.

Po objavi prvih nezvaničnih rezultata svoje razočaranje nisu krili u štabu "Pokreta za Hrvatsku - NE u EU", koji se protivi ulasku EU.

Predsednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sačić izjavio je da je posebno nezadovoljan malim odzivom birača, te smatra da je referendum prošao u nedemokratkoj atmosferi.
 
U Srbiji niska izlaznost Hrvata na referendum o ulasku u EU
Prema podacima sa dva glasačka mesta u Beogradu i Subotici, manje od 1.000 hrvatskih državljana u Srbiji iskoristilo je pravo glasa na današnjem referendumu povodom ulaska Hrvatske u EU.
U Beogradu, u ambasadi Hrvatske, glasalo je oko 400 glasača, kao i na nedavno održanim parlamentarnim izborima, dok je u konzulatu u Subotici pravo glasanja iskoristilo 500 hrvatskih državljana, mahom lokalnih Hrvata.
U anketi Radio-televizije Vojvodine u Subotici većina anketiranih birača izjasnila se za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.
Prema rečima generalnog konzula Hrvatske u Subotici Vesne Njikoš Pečkaj, glasanje je prošlo mirno i bez incidenata.
Procenjuje se da u Srbiji privremeno ili trajno boravi oko 35.000 hrvatskih državljana koji imaju pravo glasa na hrvatskim izborima.
Pravo glasa imaju i pripadnici hrvatske nacionalne manjine koji imaju hrvatsko državljanstvo ali je to pravo na prošlim izborima iskoristilo samo njih 700.
Poziv na veće učešće na referendumu uputili su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Hrvatsko nacionalno veće i Generalni konzulat Hrvatske u Subotici.

Glas za EU danas ujedinio Kukuriku koaliciju i HDZ
I predstavnici vladajuće Kukuriku koalicije i sada opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) glasali su juče na referendumu za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

"Sigurna sam da je ovo istorijski dan. Hrvatska svojom tradicijom i kulturom pripada Evropi i to moramo pokazati. Mi 1. jula 2013. sedamo za sto sa evropskim narodima i niko više neće odlučivati bez nas", rekla je novinarima šefica HDZ-a i doskorašnja premijerka Jadranka Kosor.

"Bila mi je čast voditi vladu koja je završila pregovore. Imaćemo šta pokazati onim šta jesmo. Tu pripadamo i tu se vraćamo", rekla je predsednica HDZ-a.

Za EU je glasao i koalicioni partner HDZ-a splitski gradonačelnik Željko Kerum.

"Glasao sam za jer ulazak Hrvatske u Evropsku uniju donosi mnogo dobrih stvari. Jedna od bitnih je ta što će nakon ulaska investitori promeniti mišljenje o nama kao o rizičnoj zemlji za ulaganja. Ima još dosta razloga zbog kojih trebamo ući u Uniju, ali smatram da je ovaj najbitniji", rekao je Kerum.

Ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak rekao je da za njega nije bilo dileme prilikom zaokruživanja odgovora.

"Ovo je velik dan za ovu državu i uveren sam da će sve proći u najboljem redu. To je proces koji traje već 20 godina i na koji su se pripremali hrvatski građani", rekao je.

Ministar finansija Slavko Linić nakon glasanja u Rijeci izrazio je uverenje da će većina građana biti za pristupanje.

"Imamo dovoljno znanja i sposobnosti, onda nema mesta strahovima", rekao je Linić novinarima.

Ministar saobraćaja i veza Zlatko Komadina rekao je da za njega članstvo Hrvatske u Uniji nema alternative.

Ministar nauke, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je da hrvatski krajnji cilj nije članstvo u EU.

"Naš krajnji cilj je da EU bude sredstvo za bolji, kvalitetniji i srećniji život svih građana Hrvatske", rekao je Jovanović koji je takođe glasao u Rijeci.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.