Reklame


Tajvanski biznismen Teri Gvo (60), vlasnik kontroverzne kompanije "Fokskon" i njenog još kontroverznijneg kampusa Fokskon Siti u Šendženu, u Kini, slatko se nasmeje kada ga pitaju da li je tačno da njegova biznis imperija vredi 5,7 milijardi dolara, kao što je izračunao renomirani američki magazni "Forbs".
Teri Gvo: Vrednost njegovog biznisa ide gore, gore, gore!

- Imam momka koji je zadužen za to. Jednom godišnje mi da parče papira sa brojkom i kaže: "Evo, toliko je". A mene baš i ne interesuje da znam koliko imam. Baš me briga! U ovom trenutku ne radim za novac, već za društvo, za moje radnike - lakonsko je odgovrio Gvo u intervjuu za magazin "Blumberg".


 Mnogi su se zagrcnuli na ovu izjavu živopisnog šefa "Fokskona", kompanije koja zapošljava oko milion Kineza u 13 džinovskih fabričkih kompleksa na tlu Kine.
Briga za društvo? I radnike?


Zar nije to čovek u čijem se fabričkom kampusu Fokskon Siti ubilo 14 radnika za godinu dana? Zar nije to isti onaj koji ih je plaćao 170 dolara mesečno da sklapaju "ajfone" i "plejstejšne" dok nisu počeli da skaču sa krovova, pa im dao povišicu na 17 dolara dnevno? Zar se u njegovoj fabrici ne nižu štrajkovi radnika koji ne mogu da istrpe vojnički ritam rada, da rade šest dana u nedelji i to deset sati dnevno?

Brzopleti jezik kontroverznog bogataša

Sedište Gvoove imperije nalazi se u Tajpeju, na Tajvanu

Svaki put kad Gvo otvori usta to se ne završi dobro po reputaciju njega i njegovog biznisa. Poslednji gaf, sigurno i najteži, napravio je pre desetak dana tamo gde bi se to najmanje očekivalo - u zoo vrtu u Tajpeju, na Tajvanu.

- Ovde ima mnogo vrsta životinja i radnici zoo vrta dobro brinu o njima. Moja firma ima milione radnika širom sveta, a i ljudi su životinje. Briga o milionima životinja svakog dana stvara mi veliku glavobolju - rekao je Gvo u svom šokantnom govoru.

Prošlo je šest dana dok se "Fokskon", pod velikim pritiskom javnosti u Kini i na Tajvanu, nije izvinio u ime svog vlasnika brzopletog jezika. 

VIDEO > Pogledaje kako Teri Gvo diže moral svojim radnicima:

Počeo sa 7.500 dolara pozajmljenih od majke

Kako je nastao Teri Gvo? Koje okolnosti su izvajale dečaka, koji se sa vršnjacima igrao u blatu, u ovog monstruma-filantropa, kako god ga nazvali?


U Gvoovoj romansiranoj biografiji piše da je napravio carstvo od 7.500 dolara pozajmljenih od majke. Zakupio je poslovni prostor, bolje rečeno baraku pred rušenjem, u predgrađu Tajpeja, četvrti koja se, u slobodnom prevodu, naziva Štrokavgrad.

Za Gvoa kažu da je jedan od najboljih prodavaca na svetu

Tada 23-godišnjak, za sobom je imao tri godine srednje škole i odslužen vojni rok. Radio je i dve godine kao brodski ćata, gde se iz prve ruke upoznao sa tajvanskom moćnom izvoznom industrijom, što mu je dalo ideju kako da se uključi u igru.

Novcem pozajmljenim od majke kupio je mašine za proizvodnju delova za crno-bele televizore. Mic-po-mic, počeo je da sarađuje sa "Filipsom", a osamdesetih godina i sa američkim "Atarijem", za koji je pravio priključke za džojstike.

Išlo mu je dobro, ali Gvo i dalje nije bio zadovoljan. Spakovao je kofere i krenuo na 11-mesečnu turneju po Sjedinjenim Državama, obilazeći kompanije nenajavljen, u želji za novim saznanjima i poznanstvima. Iako je već tada bio daleko od siromaška, spavao je na zadnjem sedištu iznajmljenog automobila da bi uštedeo.

Radnike će zameniti "kraljevstvo robota"

Budućnost "Fokskona": Milion robota zameniće kineske radnike?

Sredinom devedesetih, Gvo je već bio zlatna koka svetskih IT kompanija, koje su nudile više proizvoda po manjim cenama zahvaljujući njegovim fabrikama u Kini. Taj njegov status je nazigled nepovratno uzdrman aferom sa samoubistvima radnika u Fokskon Sitiju 2007. godine, ali Gvo ne brine previše. Uostalom, svi problemi će netragom nestati kada njegove radnike zamene - roboti!

Na Tajvanu je već napravljen projekat fabrike u kojoj će biti pravljeni roboti za rad u fabrikama "Fokskona"  širom sveta, najpre u Kini. Gvo se nada da će mu to doneti oko četiri milijarde dolara prihoda u narednih nekoliko godina, i smelo poručuje:

- Napravićemo kraljevstvo robota!

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.