Reklame


VAŠINGTON - Odluka Vlade SAD da zatvori sajt za besplatno razmenjivanje fajlova "Megaaploud" razbesneo je američke hakere, koji su u znak odmazde pokrenuli seriju napada na sajtove najvažnijih institucija u Americi. Većina sajtova koji su sinoć napadnuti sada su ponovo u funkciji, a na meti su se našli i sajt ministarstva pravde Amerike kao i FBI-jeva internet stranica. Osim zatvaranja "Megaaplouda", u istoj akciji je uhapšen i njegov osnivač, živopisni nemački milioner Kim Šmic.
Kim Šmic (poznat i pod nadimcima Kim Dotkom i Kim Tim Džim) - njegovo hapšenje pokrenulo je pravi onlajn rat između hakera i američke vlade
Napad na desetak sajtova velikih korporacija i pravosudnih službi u Americi izveo je hakerski kolektiv "Anonimni" a na meti su bili najviše sajtovi preko kojih se može kupiti muzika velikih izdavačkih kuća, prenela je mreža CNN.
 
Megaapload je ugašen sinoć, a njegovi čelnici su uhapšeni i optuženi za kršenje američkih propisa o pirateriji. U optužnici protiv Megaaploada se navodi da je koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.

Sve se to dogodilo samo dan posle masovne internetske pobune protiv predloga dva američka zakona o borbi protiv piraterije u kojoj je učestvovalo više od 7.000 sajtova, uključujući englesku Vikipediju.

Megaaploud je dobio i podršku mnogih javnih ličnosti, među kojima su i Kim Kardašijan i Kanje Vest

 "Mi "Anonimni" izvršili smo do sada najveći napad na sajtove američke vlade i sajtove muzičke industrije. FBI je morao da očekuje našu reakciju na SOPA zakon i hapšenje vlasnika Megaaplouda", navodi se u saopštenju grupe "Anonimni" koje je objavljeno na njihovom Tviter nalogu.
 
"Anonimni" tvrde da je ovo njihov najveći organizovani napad u smislu broja učesnika - izveden je sa više od 5.635 kompjutera.

Znak hakerske grupe "Anonimni"

Grupa je objavila i lične informacije o bivšem senatoru iz Konetiketa Krisu
Dodu koji je danas predsedavajući Mošn Pikčer Asosijejšn ov Amerika.

Porparol ministarstva pravde izjavio je povodom slučaja da sajt ministarstva "opslužuje veliki broj korisnika, zbog čega je došlo do degradacije usluge".
 
Omiljeno "oružje" grupe "Anonimni" nije klasično hakovanje sajtova već preusmeravanje saobraćaja na zeljeni sajt koji se zbog velikog priliva korisnika na adresu blokira.

 

Sve manja podrška predlozima antihakerskih zakona u SAD

Zakon o zaštiti intelektualne svojine PIPA (Protect Intellectual Property Act) imao je velike šanse da bude usvojen u Senatu, Gornjem domu Kongresa, ali je to sada neizvesno pošto su Marko Rubio sa Floride, iz Republikanske stranke i njegov stranački kolega Roj Blant iz Misurija saopštili da više ne stoje iza njega.
Senat je ranije najavio da će glasanje o tom zakonu početi 24. januara, dok je Predstavnički dom obznanio da će u februaru nastaviti razmatranje zakona o stopiranju "onlajn" piraterije SOPA (Stop online piracy Act).
Oba zakonska predloga su se suočila sa žestokom osudom Internetske zajednice koja smatra da se iza zaštite autorskih prava i intelektualne svojine krije cenzura i da će primena ovih zakona drastično izmeniti prirodu Interneta.
Čak i da oba zakona prodju kongresnu proceduru, verovatno ih čeka veto američkog predsednika Baraka Obame.
Bela kuća je ovih dana izdala saopštenje u kojem podržava borbu protiv piraterije, ali je dodala da neće podržati zakone "koji umanjuju slobodu izražavanja, ugrožavaju informatičku bezbednost ili podrivaju dinamični, inovativni globalni Internet".

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.