Reklame


U DNK laboratoriji Instituta za sudsku medicinu godišnje se obavi oko 250 testova spornog očinstva, a rezultati pokazuju da svaki treći testirani muškarac nije otac deteta.
Rukovodilac DNK laboratorije na tom institutu Oliver Stojković kazao je da statistike pokazuju da praktično oko 80 muškaraca koji se testiraju u toj laboratoriji dobiju rezultat koji zapravo isključuje njihovo očinstvo.

"Na godišnjem nivou, to je praktično svaki treći testirani muškarac. Pri interpretaciji ovih statistika ne smemo zaboraviti da se one odnose na osobe koje već imaju neki razlog da sumnjaju u svoje očinstvo, pa stoga i dolaze na testiranje", kazao je Stojković dodajući da je u opštoj populaciji taj broj znatno manji i iznosi oko 10 odsto.


Godišnje oko 100 veštačenja DNK po naredbi suda

Godišnje oko 100 veštačenja obavi se po naredbi suda, a ostali testovi rade se po privatnim zahtevima stranaka.
  • Utvrđivanje očinstva moguće je i u trudnoći, pa je tako već od devete nedelje moguće uzeti uzorak. To se čini u ginekološkim ordinacijama, a procedura je bezbedna za plod i dalju trudnoću.
Među testovima po privatnom zahtevu, najveći broj testova (oko 100 godišnje) se obavlja uz identifikaciju stranaka, u proceduri koja obezbeđuje da kasniji nalazi mogu biti verodostojni dokaz u eventualnom naknadnom sudskom postupku.
Preostalih pedesetak testova godišnje uradi se na materijalu koji se dostavlja u laboratoriju, poštom ili lično.
"Međutim, ovakvi testovi se kasnije ne mogu koristiti kao dokaz na sudu, već samo za rešavanje nekih dilema koje stranke imaju same sa sobom, s obzirom da veštaci Instituta ne mogu biti sigurni od kojih osoba su uzorci konkretno prikupljeni", objasnio je Stojković.

Cena testa iznosi između 12.000 i 60.000 dinara
Kako je naveo Stojković, cena DNK analiza iznosi između 12.000 i 60.000 dinara, u zavisnosti od vrste testa, broja i tipa uzoraka koji se analiziraju. Standardna cena veštačenja u sudskom postupku iznosi nešto više od 32.000 dinara.

Rezultati testova su gotovi već za pet do šest sati, tako da se nalaz onima koji se testiraju javlja telefonom najčešće već sutradan.

Kada je reč o načinima utvrđivanja očinstva, kao standardni uzorak za DNK analize uzima se bris sluzokože usne duplje, a procedura za uzimanje takvog uzorka je potpuno bezbedna i bezbolna.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.